Club Touareg Forum banner
21 - 39 of 39 Posts
Również byłbym tym zainteresowany. Sądzę, że MY2013 zacznie się pojawiać we wrześniu??? Czy wzrost mocy do 240 KM został potwierdzony dla modelu T-regs z 2013 roku? Czy dostaniemy tu w USA linię R?

Wygląda na to, że diesel X5 z 2013 roku pojawi się dopiero w październiku.
Zgadza się, dla twoich celów te harmonogramy i obawy naprawdę nie odnoszą się do twoich obaw z 2012 roku, to znaczy, jeśli chcesz dostać któryś z 2012 roku. Wiem również, że większość, jeśli nie wszystkie "zachęty", zwykle mają krótkie ograniczenia czasowe.

Finntreg,

Zrobiłem uczciwe porównanie między nimi w sierpniu 2011 roku (właściwie brał w nim udział również Audi Q7 diesel). Jeżdżę teraz Touaregiem 2012 LUX. Chciałbym podzielić się tym, co było dla mnie czynnikami decyzyjnymi.
Pewnego razu miałem oba pojazdy w swoim garażu. Przede wszystkim miałem trudności ze znalezieniem X5 35d z zamontowanym fabrycznie pakietem do holowania (holowanie jest dla mnie ważne) – wydaje się, że w ogóle go nie mają i dostępna jest tylko niestandardowa instalacja sprzętu do holowania. Jakość i komfort jazdy w Touaregu jest znacznie lepszy niż w X5 – Touareg sprawia wrażenie dobrze wyposażonej limuzyny, podczas gdy X5 jeździ bardziej jak ciężarówka ze sztywnym zawieszeniem. Porównałem również zużycie paliwa 35d X5 i Touarega LUX (tydzień jazdy w cyklu mieszanym porównanie ~300 mil na pojazd). Moim wnioskiem było to, że MPG BMW ma tendencję do bycia nieco gorszym niż podano, podczas gdy MPG Touarega ma tendencję do bycia nieco lepszym niż podano. Oczywiste jest, że X5, porównywalnie wyposażony (jak pozwala na to pakiet), ma więcej gadżetów i funkcji niż Touareg LUX (takich jak lepszy system audio, kamery boczne, bardziej zaawansowane fotele i kilka innych rzeczy), ale i tak uznałem, że Touareg ma przewagę. Wnętrze Touarega zdecydowanie bardziej luksusowe niż Beemera, siedzenia są wygodniejsze (choć mają mniej regulacji niż siedzenia X5), skóra lepszej jakości. Ekran dotykowy systemu informacyjno-rozrywkowego VW (również większy niż X5) pokonuje na całej linii elementy sterowania joystickiem BMW, które są z wczoraj i często bardzo niewygodne w użyciu. Masz rację - liczba X5 0-60 MPH jest o 0,4 sekundy lepsza niż w Touaregu (dane techniczne), ale, jak czułem, Touareg startuje bardziej agresywnie niż Beemer i rozkłada przyspieszenie 0-60MPH bardziej równomiernie w przedziale (być może ze względu na swoją bardziej zaawansowaną 8-biegową skrzynię biegów w porównaniu do 6-biegowej skrzyni biegów X5), ale ostatecznie X5 wygra. Opony w BMW to run-flaty, które są całkiem fajne, ale wymiana ich kosztuje znacznie więcej niż zwykłe opony (nawet o 200 $ więcej za oponę, jak pamiętam moje roczne ustalenia). Największą przewagą X5 nad Touaregiem jest jego doskonały rozmiar, dostępność trzeciego rzędu siedzeń i bardzo ładnie zaprojektowany dostęp do bagażnika z podwójnymi drzwiami ze wszystkimi siedzeniami składanymi na płasko, co pozwala na bardzo przyzwoite obciążenie ładunkiem.
Podsumowując, zapewniam, że nie jestem ślepo za Touaregiem. BMW 35d X5 to bardzo dobry samochód i prawdopodobnie ma lepszą niezawodność niż Touareg. BMW X5 generalnie jest liczniejsze niż Touaregi (tak mi się wydaje), co daje Touaregowi dodatkowy blask bycia mniej powszechnym, jeśli Ci na tym zależy. Jednocześnie X5, będąc bardziej powszechnym, zyskuje przewagę w postaci bardziej kompetentnych działów serwisowych, co wydaje się być dużym problemem dla wielu właścicieli Touaregów, co można przeczytać w innych wątkach. Posiadanie kompetentnego i renomowanego działu serwisowego jest jedną z największych kwestii, na które zwracam uwagę przy zakupie nowych kół. W moim przypadku dealer jest ten sam dla wszystkich trzech – Touareg, Audi Q7 i BMW X5 – i wszyscy wykonują równie dobrą pracę serwisując je wszystkie.

Mam nadzieję, że ta recenzja, choć subiektywna, pomoże!

Powodzenia! :wave:

Discussion starter · #23 ·
ConservativeConsumer, świetne informacje i dziękuję za poświęcony czas na ich zamieszczenie.

Prawdopodobnie w tym tygodniu odbędę jazdę próbną i przekażę moje wyniki. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.

Mam nadzieję, że nowy Durango dostanie diesla i 8-biegową skrzynię, ponieważ wkrótce będę potrzebował trochę więcej miejsca niż mój Treg ma do zaoferowania. Gdyby LR4 miał inny silnik, rozważyłbym go. Nic innego nie ma na mojej liście (jeździłem X5d i BlueTec). Uciąg Q7 mi nie odpowiada. Sequoia i QX56 są za duże. Utknąłem.

Gdybym koniecznie chciał X5, poczekałbym na nowy model z 2014 roku. Ma być znacznie lżejszy, diesel dostanie nowszy n57 i 8-biegową skrzynię ZF. Powinien więc nastąpić ogromny skok naprzód pod względem osiągów, wydajności i, miejmy nadzieję, jakości.
ooh! Czy to nowy wariant z trzema turbosprężarkami? Podoba mi się! :)

Mam nadzieję, że nowy Durango dostanie diesla i 8 biegów, ponieważ wkrótce będę potrzebował trochę więcej miejsca niż mój Treg ma do zaoferowania. Gdyby LR4 miał inny silnik, rozważyłbym to. Nic innego nie ma na mojej liście (jeździłem X5d i BlueTec). Ocena holowania Q7 nie działa dla mnie. Sequoia i QX56 są za duże. Utknąłem.
Nissan Armada z tylnym zawieszeniem pneumatycznym? Nie tak ładny jak żaden z pozostałych, które zamieściłeś, ale zdecydowanie wart obejrzenia.

Discussion starter · #27 ·
Jazda próbna zakończona!

OK, więc ja i moja żona odbyliśmy dziś jazdę próbną 2012 TDI Lux, która obejmowała autostradę i ruch lokalny na łączną odległość około 16 kilometrów. Oto moje wrażenia, niefiltrowane, tak jak je zapamiętałem, w porównaniu do diesla X5.

Ogólnie podobała mi się jazda TDI. Silnik był bardzo responsywny i miał dużo wigoru, zarówno przy dużych prędkościach, podczas przyspieszania na rampie, ruszania ze świateł itp. Tam, gdzie X5 może być „nerwowy” w ruchu miejskim, TDI było płynne. „Lżejsze” odczucie, które ktoś inny skomentował, moim zdaniem można częściowo przypisać lżejszemu wysiłkowi kierowania oraz dobremu połączeniu skrzyni biegów i silnika. W X5 układ kierowniczy jest dość ciężki (co mi się nie podoba), ale z drugiej strony jest bardzo precyzyjny. Silnik w X5 ma zdecydowanie więcej mocy, ale TDI bardzo dobrze radzi sobie we wszystkich normalnych sytuacjach drogowych, więc powiedziałbym, że dla nas był remis. W TDI było więcej kołysania nadwozia, ale w żaden sposób nie uznałem tego za nadmierne. Nie wiem, jak by to było z większą wagą w środku, podczas jazdy próbnej były w środku trzy osoby. BMW jeździ bardziej jak po szynach, prawdopodobnie ze względu na sztywniejsze stabilizatory, zawieszenie itp.

Dla mnie przednie fotele TDI były wygodne, ale moja żona narzekała na długą część siedziska, którą uznała za niewygodną. Koniec siedzenia uciskał jej nogi tuż za kolanem. Próbowaliśmy zmienić kąt siedzenia, aby zmniejszyć nacisk na jej nogi, ale nie mogliśmy przesunąć siedzenia. To było rozczarowujące, ponieważ wpłynęłoby to na jej jazdę na długich trasach. Tylne siedzenia były wygodne, chociaż rzadko mielibyśmy z nich korzystać.

Jeśli chodzi o przestrzeń bagażową, bardzo podobało mi się to, że można tak bardzo przesunąć tylne siedzenia do przodu w TDI. Zwiększa to znacznie użyteczną powierzchnię bagażnika. W X5 trzeba dodać opcję 3 rzędu, aby uzyskać przesuwane tylne siedzenia (jednak z tą opcją zyskuje się funkcję samopoziomowania).

Jedną przyjemną rzeczą w TDI było to, jak cichy był silnik w porównaniu do diesla w X5. Jedynym sposobem, w jaki mogłem stwierdzić, że TDI ma silnik Diesla, było stanie na zewnątrz obok pojazdu. Wewnątrz, czy to na biegu jałowym, czy w ruchu, nie można było stwierdzić, że Touareg jest wyposażony w silnik Diesla. Grzechot diesla X5 jest znacznie bardziej wyraźny, zarówno na biegu jałowym, jak i w ruchu.

Przejdźmy teraz do negatywów: Jakość wykonania wnętrza TDI, naszym zdaniem, nie jest na tym samym poziomie co X5. Niezależnie od tego, czy były to plastikowe klamki wewnętrzne (które po prostu wydawały się tanie w naszych dłoniach), czy drewniane wykończenia, po prostu nie dawało to takiego samego wrażenia jakości jak w X5. Długo bawiłem się przyciskami siedzeń, próbując ustawić fotel we właściwej pozycji, a przyciski po prostu wydawały się tanie w porównaniu do tych w BMW.

A co z moskitierą pełniącą podwójną funkcję jako przesuwna osłona dachu panoramicznego? W X5 znajduje się solidna przesuwna osłona, która dość dobrze zapobiega przenikaniu ciepła z szyberdachu. W TDI zarówno moja żona, jak i ja mogliśmy poczuć ciepło promieniujące (podczas naszej jazdy było około 32 °C) na czubku głowy przez cienką osłonę. Stało się to bardzo zauważalne, gdy zatrzymaliśmy się w salonie po jeździe próbnej i po prostu siedzieliśmy w pojeździe, z włączoną klimatyzacją, podczas gdy sprzedawca wyjaśniał nam różne rzeczy. Moim zdaniem poważnie wadliwa konstrukcja, szczególnie w cieplejszym klimacie.

Na koniec, coś było nie tak z naszym pojazdem testowym, ponieważ za każdym razem, gdy puszczałem pedał gazu i hamowaliśmy silnikiem na płaskim terenie, słyszeliśmy metaliczny hałas zza samochodu. To był słaby hałas, ale nawet sprzedawca go słyszał.

Podsumowując, byłem ogólnie zadowolony z pojazdu, jazda była dobra itp., ale ogólne wrażenie zostało umniejszone przez konstrukcję przedniego siedzenia, odczuwaną niższą jakość wnętrza i konstrukcję osłony dachu panoramicznego. Na podstawie powyższego nie sądzę, aby Touareg TDI uzasadniał taką samą premię cenową jak X5.

Przepraszam za długi post, czekam na Wasze komentarze.

Zgadzam się z Twoją końcową obserwacją. Biorąc pod uwagę, jak okrojone są nowe Touaregi, uważam, że cena w ogóle nie jest uzasadniona. Prawdopodobnie kursy walut odgrywają tu swoją rolę. Ale i tak liczby w ogóle nie mają sensu. Te ceny za 4XMotion, tak, 4Motion, nie.

Każdemu jego własne. Moim zdaniem x5 to przestarzała konstrukcja, która nie jest tak "solidna" jak Touareg. Chwyć za bagażnik dachowy w x5 i potrząśnij pojazdem, bagażnik dachowy się porusza, bagażnik w tregu się nie rusza. Przejedź x5 z kilkoma tysiącami mil lub tak po wyboistej drodze i posłuchaj grzechotów i pisków, zrób to samo z Touaregiem.

Silnik Diesla m57 w US x5 to klejnot, to także przestarzała konstrukcja. x5 sprawia wrażenie, jakby miał więcej mocy podczas przyspieszania, ma przełożenie główne 3,64 w porównaniu do 3,27 w Touaregu. Rzeczywista różnica w momencie obrotowym nie jest duża. TDI jest cichszy, ponieważ ma żeliwny blok w porównaniu do aluminium. TDI jest znacznie bardziej zaawansowany, cylindry są szlifowane laserowo i azotowane!

Jestem zagorzałym fanem BMW, z obecnym kredytem ekologicznym w wysokości 4500 USD i innymi zachętami x5 wygląda kusząco na papierze. Trudno mi było przejść obok faktu, że VW kosztował mniej więcej tyle samo, co BMW za opcje, których chciałem. Ostatecznie to solidna jakość wykonania i aktualny design (8 biegów itp.) Tregu przekonały mnie.

Finntreg, myślę, że Twoje wrażenia z jazdy testowej 2012 TDI były trafne. Jeśli jeszcze tego nie widziałeś, zamieszczam tutaj link do mojej recenzji po przejechaniu 3 tys. mil TDI: http://www.clubtouareg.com/forums/f63/my-2012-tdi-lux-review-3k-miles-75424.htmld. Zauważam w niej, że cienkie zacienienie panoramicznego szyberdachu w TReg zapewnia słabą izolację od bezpośredniego nasłonecznienia w wysokich temperaturach, ale nie jest też tak źle, żeby klimatyzacja sobie z tym nie poradziła. Niewielki minus, jeśli chcesz. Obserwacja Twojej żony dotycząca długich siedzeń w TReg jest prawdziwa, więc pytanie brzmi, jak długo będzie w samochodzie podczas jazdy? Na koniec zgadzam się z Twoją obserwacją dotyczącą jakości wykonania wnętrza między BMW a TReg - tj. wnętrze BMW ma bardziej „pluszowy” wygląd i dotyk niż wnętrze TReg - ale dla mnie to propozycja „dostajesz to, za co płacisz”.

Co sprowadza się do kosztów. Myślę, że to świetnie, że masz czas, aby wciągnąć dziesiątki dealerów BMW w wojnę licytacyjną w Internecie, aby uzyskać najniższą cenę, a następnie możesz odebrać maszynę w fabryce BMW w SC, aby dodatkowo obniżyć cenę. (Nie miałbym na to czasu ani cierpliwości i wolę kupować od dealerów w mojej okolicy, blisko domu, z którymi mam relacje, aby mogli serwisować maszynę również po zakupie.) Ale myślę, że dla większości kupujących istnieje zauważalna różnica cenowa między TReg a X5, przy czym X5 jest droższe.

Trzy rzeczy, które mi się nie podobały w X5 po co najmniej 4 jazdach testowych, to: (i) jest tak cholernie powszechne, (ii) skręcanie przy prędkościach parkingowych było uparte, prawie tak, jakby znikało wspomaganie kierownicy, oraz (iii) technologia urządzenia ręcznego iDrive była trudna w użyciu (mój przedstawiciel dealera BMW się z tym nie zgodził).
Z drugiej strony, co mi się podobało w X5, to: (i) to BMW, (ii) wykończenie wnętrza jest wspaniałe, (iii) na zakrętach przy dużych prędkościach czujesz się, jakbyś jechał po szynach - super ciasno i sztywno oraz (iv) dostajesz nieco więcej miejsca w bagażniku do przechowywania niż TReg.

Ostatecznie jakość silnika TDI, płynność 8-biegowej skrzyni biegów i wciąż wysokiej jakości odczucie wnętrza TReg skłoniły mnie do wniosku, że TReg był cholernie „wystarczająco blisko” X5 w klasie, a jednak - w moim przypadku - kilka $Ks mniej niż X5, które wolałem zatrzymać w kieszeni.

Powodzenia w procesie podejmowania decyzji, mam nadzieję, że te obserwacje pomogą!

Mam nadzieję, że nowy Durango dostanie diesla i 8-biegową skrzynię, ponieważ wkrótce będę potrzebował trochę więcej miejsca niż mój Treg ma do zaoferowania. Gdyby LR4 miał inny silnik, rozważyłbym go. Nic innego nie ma na mojej liście (jeździłem X5d i BlueTec). Ocena holowania Q7 nie pasuje do mnie. Sequoia i QX56 są za duże. Utknąłem.
Durango NIGDY nie dostanie diesla...... Mogą o tym gadać, ale nie sądzę, żeby to zrobili..

Poza tym wszystko Mopar/Chrysler jest do bani. Mój 5-letni Grand Cherokee wydaje się być w idealnym stanie, nigdy nie rozbity, a mimo to grzechocze jak 20-letni chevette..... tanie plastikowe gówno wszędzie, słabe projekty wszędzie.

Jedynym powodem, dla którego go trzymam, jest to, że dostałem go za pół ceny, gdy był fabrycznie nowy.... Zapłaciłem 19 700,00 za ciężarówkę z naklejką 41 000,00.... i jest zasilany silnikiem Diesla Mercedesa

Wydaje się, że nowsze SUV-y są bardziej reklamowane do użytku na drogach niż do kradzieży bydła i wspinaczki po skałach. Może jazda testowa w Cayenne byłaby lepszym dopasowaniem do wnętrza X-5. I weź też silnik 500HP.

Discussion starter · #33 ·
zosocane, właśnie przeczytałem twoją recenzję (z jakiegoś powodu link nie działał, musiałem go wyszukać). Dobra recenzja, potwierdza niektóre z naszych obserwacji. Powody, dla których poświęciłem cały ten czas na badania/negocjacje cenowe to a) trzymamy nasze pojazdy przez co najmniej 10 lat/200 000 mil i b) mimo że mamy środki finansowe, to wciąż duży zakup dla nas.

Panama Jack, nie, nie jechaliśmy Touaregiem w terenie (wątpię, żeby dealer był z tego zadowolony...), ale jestem pewien, że Touareg pokona X5 w każdym terenie, w każdej chwili. Po prostu nie jest to dla nas tak ważne.

Discussion starter · #34 ·
Dalsze przemyślenia na temat naszej jazdy testowej

Zauważyłem, że nie mogę dodać nic do mojego początkowego wpisu z recenzją, więc oto kilka dodatkowych przemyśleń:

Podobało mi się, jak zakręty nawigacji pojawiają się na desce rozdzielczej, naprawdę pomaga to skupić wzrok na drodze. X5 ma wyświetlacz przezierny (HUD), ale jest trochę drogi i ludzie narzekają, że nie wyświetla się podczas używania okularów przeciwsłonecznych z polaryzacją. Nie wiem, nigdy nie testowałem HUD.

Moim zdaniem hamulce są lepsze w X5. Zapewniały natychmiastową siłę hamowania. Nie nazwałbym hamulców w T-reg miękkimi, po prostu nie były tak ostre jak w X5.

finntreg, cieszę się, że przeczytałem, że byłeś tam i spędziłeś trochę czasu z obydwoma pojazdami... Zasadniczo zgadzam się z Twoją recenzją i komentarzami; jak ważne jest to dla poszczególnych kupujących, zależy tak naprawdę tylko od nich samych.

Naprawdę myślę, że jesteśmy daleko poza czasami, kiedy w jakiejkolwiek klasie pojazdów jest wyraźny zwycięzca, chodzi bardziej o to, który pojazd robi rzeczy, które osobiście lubisz najbardziej. Hej - jeśli podoba Ci się wnętrze X5, to dla mnie bardzo duża sprawa, ponieważ tam spędzasz większość czasu!!

Za każdym razem, gdy decydowałem się na zakup SUV-a (wydaje się to dziać co 18 miesięcy), Treg przekonuje mnie swoją technologią. Przyznaję, że gdyby BMW miało więcej dostępnych X5 diesla, kiedy kupiłem mój V6 TDI, prawdopodobnie poszedłbym tym razem w X5d. Jazda w terenie i holowanie były kiedyś dla mnie ważnym czynnikiem, a teraz już nie (kupiłem ciężarówkę do tych zadań).

W każdym razie - rozwlekły sposób na powiedzenie, że cieszę się, że sam to odkrywasz i zapoznajesz się z pojazdami przed podjęciem decyzji. Cieszę się również, że cena Cię nie zniechęca, ponieważ moim zdaniem za kwotę, którą bierzesz pod uwagę, to w dłuższej perspektywie tylko remis.

Ja również zrobiłem porównanie BMW, Benza i Touarega. Podsumowując, podoba mi się sposób, w jaki jeździ Touareg oraz jego dopasowanie i wykończenie. Jest nieco stonowany i to mi odpowiada. To mój 16. VW w ponad 30 lat jeżdżenia VW. Lojalny wobec marki? Oczywiście!!

Miałem wcześniejszy model X5, uwielbiałem w nim wiele rzeczy, ale było kilka niedogodności. Jeździłem Tregiem, ale nigdy go nie posiadałem. X5 sprawiał wrażenie, jakbym prowadził czołg - bardzo bezpieczny, bardzo szybki czołg. Radość z jazdy po autostradzie i krętych drogach. Ale nienawidziłem tego, jak miał sportowe zawieszenie i był bardzo niewybaczający na wybojach podczas jazdy po mieście. Wysiłek kierowania był również bardzo duży. Hamulce są świetne, ale organiczne klocki pozostawiają szaloną ilość pyłu na kołach. Serio, czyściłem koła co 4 lub 5 dni (jestem fanatykiem czystego samochodu).

A mój miał straszne grzechotanie tylnej klapy. Nie wiem, czy nowsze wersje są lepsze, ale przez lata wiele X5 cierpiało na grzechotanie, gdzie gumowe zderzaki na klapie stykały się z ramą nadwozia. Łatwe do naprawienia za pomocą filcu, ale dopiero po rozebraniu połowy tylnego wnętrza, aby dowiedzieć się, skąd to pochodzi.

Podobał mi się mój X5... Zawsze chciałem go mieć. Kupiłem go używanego CPO od dealera BMW, więc doświadczenie zakupowe było doskonałe. Obsługa była doskonała. Nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.

Wątpię, żebym kupił kolejnego. Jak mówię, jeździłem Tregiem, ale nigdy go nie posiadałem, więc nie mogę komentować doświadczenia posiadania. Chociaż wrażenia z jazdy były zdecydowanie przyjemne.

Discussion starter · #38 ·
Aktualizacja: Zdecydowałem się na diesla BMW. Ostatecznie to, co przeważyło szalę na korzyść BMW, to fakt, że mogliśmy zbudować X5 dokładnie według naszych specyfikacji. Ze wszystkimi dostępnymi dla nas zachętami otrzymaliśmy 10 000 $ zniżki od ceny katalogowej, co sprawiło, że cena X5 była nieco wyższa niż Lux.

Touareg TDI to świetny pojazd. Jednak dla naszych potrzeb X5 był lepszym wyborem. Naprawdę nie można się pomylić z żadnym z nich IMO.

Gratulacje! Pokochasz X5! Miło jest móc uzyskać dodatkowe opcje niedostępne w Tregu. Od jakiegoś czasu mamy X5 5.0 z 2011 roku i niedawno kupiliśmy 13 Treg TDI Lux - oba to wspaniałe pojazdy - lubię różne rzeczy w każdym z nich.

21 - 39 of 39 Posts