Club Touareg Forum banner

Zrozumienie objętości popiołu olejowego

27K views 5 replies 4 participants last post by  lgibson  
#1 ·
Przejrzałem mnóstwo informacji i wciąż nie mogę tego rozgryźć. Rozumiem różnicę między sadzą a popiołem. Dlaczego VCDS raportuje objętość popiołu olejowego w litrach, a maksymalną objętość popiołu w gramach? Oto kilka ostatnich liczb z mojego Touarega z 2014 roku. Czy jest inna opcja, do której muszę uzyskać dostęp, która pokazuje aktualne obciążenie popiołem olejowym? A może jest inny odczyt, który pokazuje limit obciążenia popiołem w litrach, czy muszę jakoś przeliczyć litry na gramy? Doceniam każdego, kto może mi pomóc zrozumieć różne jednostki miary obciążenia popiołem. Obecnie z pojazdem wszystko w porządku, po prostu próbuję zrozumieć stan DPF.

Adres 01: Silnik (7P0 907 401 K)
IDE00433 Filtr cząstek stałych: objętość popiołu olejowego 0,18 l

IDE00434 Filtr cząstek stałych: masa sadzy obliczona 21,92 g
IDE00435 Filtr cząstek stałych: masa sadzy zmierzona 7,69 g

IDE06060 Limit obciążenia popiołem filtra cząstek stałych 327,67 g

#2 ·
VCDS może raportować tylko to, co zaprogramował VW, te same informacje, które widzi dealer. Szkoda, że VW zdecydował się zaciemniać, mieszając objętość i wagi dla nowszego protokołu UDS. Zamieściłbym autoskan na forum na Ross-tech.com, prosząc o pomoc. Ich dr Peter był w stanie wyjaśnić mi, gdzie znaleźć odczyty popiołu i sadzy, a także parametry graniczne dla mojego nieudokumentowanego (bez pliku etykiety) BWF V10.

#4 ·
Nie myśl, że popiół jest w oleju. To spalone sadze, które opadają na dno dpf, stopniowo go wypełniając. Dr. Peter powiedział, że popiół z V10 dpf musi wynosić mniej niż 150 gramów. Wierzę, że wtedy wchodzisz w tryb awaryjny.

#5 ·
Człowiek zastanawia się, dlaczego nie można tego po prostu odessać przez punkt dostępu przy każdym serwisie?

#6 ·
Niektórzy ludzie rozcinają spód, czyszczą i spawają. Ponieważ całkowity popiół jest obliczany przez algorytm uwzględniający całkowity przebieg, należy ponownie zaadaptować ECU. Nie jestem pewien, jak dokładnie to zrobić.