Club Touareg Forum banner

Blokada tylnego mechanizmu różnicowego

1 reading
68K views 29 replies 16 participants last post by  Singh  
#1 ·
Rozważam sprzedaż/wymianę mojego Toyoty FJ Cruiser i zakup używanego Touarega 2. Jeżdżę dużo w terenie. Wydaje się, że nie mogę znaleźć Touarega z blokadą tylnego mechanizmu różnicowego. Czy to była rzadka opcja? Czy istnieje również łatwy sposób, aby to sprawdzić na zdjęciach, bez konieczności oglądania na żywo lub kontaktowania się ze sprzedawcą, ponieważ w mojej okolicy nie ma żadnych (zakupy online)? Z góry dziękuję!

#2 ·
Pokrętło wyboru skrzyni rozdzielczej po lewej stronie konsoli środkowej będzie miało ustawienie blokady tylnego mechanizmu różnicowego w pozycji najbardziej zgodnej z ruchem wskazówek zegara. Nie sądzę, aby blokada tylnego mechanizmu różnicowego była oferowana w Ameryce Północnej po T1. Zatem wszystko od 2008 roku i później nie będzie jej miało.

Nie sądzę też, żeby istniały jakieś rozwiązania z rynku wtórnego.

• Like
Reactions: ckevg
#4 ·
Mój T2 z 2008 roku z silnikiem V8 ma tylną blokadę.

Musiałem trochę poszukać, żeby taką znaleźć.

Jak już wspomniano, lewy pokrętło wyboru skrzyni rozdzielczej będzie miał dodatkowy symbol blokady dyferencjału (pokazuje układ napędowy z trzema dyferencjałami jako okręgi. Są one "wypełnione" na biało, aby wskazać, który dyferencjał jest zablokowany). To ustawienie znajduje się w pozycji godziny 6.

Na szczęście większość dealerów robi zdjęcie konsoli środkowej, prawdopodobnie po to, aby pokazać uchwyty na kubki! LOL! Jeśli tego nie zrobili, po prostu poproś o zdjęcia konsoli środkowej. ;- )

Wiem, że Australijczycy lubią stalowe zawieszenie ze względu na niezawodność, ale ja wolę regulację zawieszenia pneumatycznego. Zyskujesz niezły prześwit z zawieszeniem w trybie Extra Height. Z powodu braku artykulacji (w każdym trybie!) tylna blokada jest konieczna, IMHO, do jazdy 4x4.

#6 ·
Because of the lack of articulation (in any mode!), a rear locker is necessary, IMHO, for 4 wheeling.
Nie zgadzam się, ponieważ go nie mam i byłem na wielu różnych szlakach w Ouray i okolicach. Zawsze słyszałem przez radio, że jeśli masz blokadę tylnego mechanizmu różnicowego, to dobry moment, żeby ją włączyć. Zgadnijcie co, przeszedłem przez te same obszary bez żadnych problemów. Nie mam go, więc nie tęsknię za nim.

Odpowiadając na pytanie autora, było to tylko na zamówienie, z wyjątkiem V10, który był standardem, z wyjątkiem jednego roku. Zawieszenie pneumatyczne było również tylko na zamówienie, z wyjątkiem V10.

#5 ·
Chciałbym również zawieszenie pneumatyczne do adaptacyjnego tłumienia. Zawieszenie, które jest jednocześnie miękkie i twarde! To jedna z moich ulubionych rzeczy w tym samochodzie ciężarowym.

• Like
#10 ·
Mówisz o 4XMotion w pierwszej generacji Touaregów. Wszystkie inne mają 4Motion.

http://www.clubtouareg.com/forums/f43/difference-between-4xmotion-and-4motion-17321.html
OP mówił o T2, co założyłem, że jest tym, czym jeżdżę. Znam różnice w układach napędowych i powód, dla którego nie chcę posiadać T3. Wolałbym mieć nowszy design i mieć możliwość zamówienia z 4Xmotion i zawieszeniem pneumatycznym.

Zawieszenie pneumatyczne wcale nie gwarantuje blokady tylnego mechanizmu różnicowego. Myślałem, że jakiś czas temu czytałem tutaj, że użytkownik miał Trega ze stalowym zawieszeniem bez powietrza, ale miał blokadę dyferencjału. Dawno temu i wątpię, żebym mógł jeszcze znaleźć ten wątek.

• Like
#8 ·
4XMotion niekoniecznie obejmuje blokadę tylnego mechanizmu różnicowego. Mam 4XMotion, ale nie mam blokady tylnego mechanizmu różnicowego (jak większość).

• Like
#11 ·
4XMotion niekoniecznie obejmuje blokadę tylnego mechanizmu różnicowego. Mam 4XMotion, ale nie mam blokady tylnego mechanizmu różnicowego (jak większość).
Zgadza się, V10 był jedynym modelem, w którym był standardowo w NA. Był nawet jeden rok, w którym nie był on nawet dostępny w tym modelu. Był tylko na zamówienie, ale nie wiem dokładnie, jakie kryteria musiały być spełnione, aby go otrzymać.

• Like
#9 ·
O ile wiem, jedynym sposobem na uzyskanie blokady tylnego mechanizmu różnicowego było zamówienie zawieszenia pneumatycznego 4C, które było dostępne w Ameryce Północnej tylko do 2010 roku, i myślę, że od 2008-2010 jako opcja fabryczna. 2010 był ostatnim rokiem, w którym oferowano 4XMOTION. W tych z zawieszeniem pneumatycznym 4C niektórzy mieli problemy z korozją na mosiężnych złączkach przewodów powietrznych. Wyszukaj na forum "zawieszenie pneumatyczne mosiądz", a powinieneś uzyskać trochę informacji. Zbadaj pochodzenie swojego samochodu.

Ja również mogę potwierdzić, że standardowa blokada centralnego mechanizmu różnicowego 4XMOTION plus cała reszta pokładowej magii jest wystarczająco dobra do jazdy w terenie, gdzie nie potrzebujesz wyciągarki i sztywnych osi z odłączanymi stabilizatorami. Mam stalowe zawieszenie sprężynowe i radzę sobie dobrze w Górach Skalistych - Ouray, Lead King Basin/North Fork Geneva Lakes itp. Mój kolega miał FJ i mogliśmy jeździć w te same miejsca. Sprzedał go i wrócił do 4Runnera z połowy lat 2000....

Na drodze mój T2 ze stalowymi sprężynami prowadzi się świetnie i jest bardzo wygodnym krążownikiem. Gdyby VAG ich nie (podobno) odkupywał, powiedziałbym, że V6 TDI z 2010 roku z 4XMOTION byłby właściwym wyborem! Ale jestem stronniczy :)

• Like
#12 ·
Dzięki wszystkim! Może tak naprawdę tego nie potrzebuję, ale wspaniale jest to mieć. Przyzwyczaiłem się do tej opcji w FJ. Jestem w górach Western NC i jeżdżę w takie miejsca jak Brown Mountain i Uwharrie. Będę szukał dalej, mam nadzieję, że znajdę coś lokalnie.

#15 ·
Dzięki wszystkim! Może tak naprawdę tego nie potrzebuję, ale wspaniale jest to mieć. Przyzwyczaiłem się do tej opcji z FJ. Jestem w górach Western NC i jeżdżę w takie miejsca jak Brown Mountain i Uwharrie. Będę szukał dalej, mam nadzieję, że uda mi się znaleźć coś lokalnie.
Nie martw się. Znajdź jeden w dowolnym miejscu w USA (użyj searchtempest do przeglądania Craigslist. Wszyscy dealerzy tam reklamują się) i poleć tam i jedź nim do domu!

#13 ·
To jest mój egzemplarz z 2012 roku z zawieszeniem pneumatycznym 4XMotion z prawdziwą blokadą tylnego mechanizmu różnicowego. Myślę, że był oferowany z pakietem off-road. Wiem, że kiedy szukałem pojazdu, było dla mnie mylące, czy ma zawieszenie pneumatyczne, dopóki nie zacząłem po prostu patrzeć na zdjęcie konsoli. To wiele mówi.

Attachments

#19 ·
Blokada przedniego mechanizmu różnicowego w Touaregu, to byłaby dobra opcja!

#20 ·
2008 Touareg v6

Wiem, że to późny post w tym wątku. Ale właśnie (w końcu!) dostałem Touarega z 08 roku. Wziąłem to, co mogłem dostać, ponieważ T2 były trudne do zdobycia. Jak się okazało, dostałem V6 z pakietem Lux Plus ORAZ opcją blokady tylnego mechanizmu różnicowego! Podekscytowany moim zakupem.

#23 ·
Wiem, że to późny post na ten wątek. Ale w końcu dostałem Touarega z 08 roku. Wziąłem to, co mogłem dostać, ponieważ T2 były trudne do zdobycia. Jak się okazało, dostałem V6 z pakietem Lux Plus ORAZ opcją blokady tylnego mechanizmu różnicowego! Podekscytowany moim zakupem.
Fajnie! Jestem zaskoczony, że ktoś, kto nie zamówił V8, zdecydował się zamówić tylną blokadę. <shrug>Tak czy inaczej, to wygrana dla ciebie! Baw się dobrze!

#22 ·
Zawsze, gdy widzę Touarega na sprzedaż, zawsze sprawdzam, czy ma opcję blokady tylnego mechanizmu różnicowego. Chciałbym, żeby mój ją miał (choć raz). Może warto założyć o tym wątek? Na forum Silverado, na którym jestem, jest dedykowany wątek poświęcony ciężarówkom na sprzedaż z rzadką manualną skrzynią biegów ZF-6. Jeśli ktoś znajdzie taką na sprzedaż, udostępnia link innym, którzy szukają. Tylko taka myśl.

#26 ·
Tak, można by. Ale wymagałoby to zdobycia wiązki przewodów, wszystkich złączy, przełącznika sterującego, modułu tylnego dyferencjału, nowego tylnego dyferencjału (upewnij się, że ma właściwe przełożenie!) i, o ile pamiętam, odpowiednich osi napędowych, ponieważ z jakiegoś powodu były inne. Gdzieś tutaj jest wątek o kimś, kto chce to zrobić.

#27 ·
Tak, można by to zrobić. Ale wymagałoby to zdobycia wiązki przewodów, wszystkich złączy, przełącznika sterującego, modułu tylnego dyferencjału, nowego tylnego dyferencjału (upewnij się, że ma odpowiednie przełożenie!) i, o ile pamiętam, odpowiednich osi napędowych, ponieważ z jakiegoś powodu były inne. Gdzieś tutaj jest wątek o kimś, kto chce to zrobić.
brzmi to trochę skomplikowanie. Wczoraj faktycznie pojechałem w teren i zrobiłem kilka tras, które wprawiły mnie w zdumienie, co treg potrafi. Super stromo i kamieniście. Tylko zablokowany centralny dyferencjał i prawie żadnego poślizgu kół. Kiedy się kręciły, tc natychmiast się włączyło. Dotarłem do kilku błotnistych kolein, które wydawały się zbyt głębokie, więc zawróciłem. Przejechałem 21,9 mil w miejscu zwanym Knoxville w Kalifornii. Głównie na niskim biegu, 1 i 2 bieg. Niektóre z zablokowanym centralnym dyferencjałem.

#29 ·
Stary wątek i w ogóle, ale tylko daję znać, że w Oz V10 nie był standardowo wyposażony w tylną blokadę. Dużo ich tu bez niej, więc musiała być częścią pakietu opcji w T1. Mój ją ma, ale wielu nie. TC w tych platformach zaprowadzi cię daleko, ale tylna blokada zatrzymuje to wahanie, podczas gdy TC to rozgryza. Wspinaczka jest o wiele płynniejsza z tylną blokadą. Dobra również do pracy w okręgu, ale to tylko ja. Blokada oferuje te same zalety dla wszystkich pojazdów, jak sądzę.

A teraz o tej dyskusji na temat przedniej blokady: możemy tylko życzyć sobie, żeby ktoś zrobił zestaw.

#30 ·
Stary wątek i w ogóle, ale tylko informuję, że w Oz V10 nie był standardowo wyposażony w tylną blokadę. Dużo tu bez niej, więc musiała być częścią pakietu opcji w T1. Mój ją ma, ale wielu nie. TC w tych samochodach zaprowadzi cię tak daleko, ale tylna blokada zatrzymuje to wahanie, podczas gdy TC to rozgryza. Wspinaczka jest znacznie płynniejsza z tylną blokadą. Dobre również do pracy w okręgu, ale to tylko ja. Blokada oferuje takie same korzyści dla wszystkich pojazdów, jak sądzę.

A teraz o tej dyskusji na temat przedniej blokady: możemy tylko życzyć sobie, żeby ktoś zrobił zestaw.
Najczęściej spotykane w modelach z lat 04 do przed liftingiem 07. Blokady dyferencjału, łopatki zmiany biegów, nawigacja itp. zostały wtedy usunięte. Tylko R50 miały nawigację i łopatki zmiany biegów, ale oczywiście bez blokady. Dotyczy to modeli au.
Blokada działa i pomaga w pewnych sytuacjach w porównaniu do TC i daje pojazdom takim jak Amarok przewagę - nie ma reduktora, ale blokada zabiera bardzo daleko w teren