Club Touareg Forum banner

Wyciek oleju - Touareg 2012

11K views 18 replies 12 participants last post by  Ski-Dad  
#1 ·
Cześć wszystkim, szukam porady.

Mam Touarega v6 z 2012 roku, 180 kW. Oddałem go na przegląd kilka dni temu i powiedzieli, że jest "ogromny wyciek oleju", ale nigdy nie kapał olej z samochodu. Po dalszej inspekcji w domu wyczyściłem spód pojazdu, ponieważ był pokryty olejem, udało mi się zrobić kilka zdjęć (pokazanych w załączeniu).
Jeśli ktoś z was wie, co to może być i ile kosztuje średnio sprawdzenie tego, byłbym wdzięczny.

Attachments

#2 ·
Wygląda na uszczelkę tylną główną. Jeśli tak, to nie jest tania naprawa ze względu na robociznę związaną z oddzieleniem silnika i skrzyni biegów. Ale masz też olej przed przekładnią kierowniczą, więc może się rozlewać. Wyczyść to, a następnie uruchom, aby sprawdzić, czy możesz zlokalizować wyciek.

#4 ·
Dziękuję wam obu za informacje. Nie zauważyłem większej utraty oleju, przejechałem nim około 7-8000 km po wschodniej części Australii, nie miałem żadnych problemów ani utraty oleju. Więc kiedy dealer powiedział "ogromny wyciek oleju", nie wierzyłem w nic, co powiedzieli.

#5 ·
Wyciek wydaje się pochodzić z przodu silnika, ponieważ miska olejowa i przekładnia kierownicza są nasycone.
Jest to kawałek z przodu, aby był uszczelnieniem tylnym, sprawdź przednią część miski olejowej.

#6 ·
Jeśli jesteś w Ameryce Północnej, podlegałoby to rozszerzonej gwarancji na emisję spalin. Nie jestem pewien, czy to samo dotyczy kraju do góry nogami.

#7 ·
Czy olej, który znaleźli, mógł pochodzić z poprzedniego serwisu, podczas którego olej był rozchlapywany, gdy ktoś wymieniał filtr oleju?
Brak ubytku oleju po ~5 tys. mil to dobra rzecz.
Misterium mojego '11 VR6 polega na tym, że poziom oleju spada po ~2 tys. milach i nie widzę żadnego oleju od dołu. Zleciłem wymianę pokrywy zaworów i uszczelki, ponieważ uszczelka przeciekała, a membrana PCV była uszkodzona, więc pomyślałem, że to to, ale nie.

• Like
Reactions: JimmyGeee
#9 ·
Czy olej, który znaleźli, mógł pochodzić z poprzedniego serwisu, podczas którego olej był rozchlapywany, gdy ktoś wymieniał filtr oleju?
Brak utraty oleju po ~5 tys. mil to dobra rzecz.
Zagadką mojego '11 VR6 jest to, że poziom oleju spada po ~2 tys. mil i nie widzę żadnego oleju od dołu. Wymieniłem pokrywę zaworów i uszczelkę, ponieważ uszczelka przeciekała, a membrana PCV była uszkodzona, więc myślałem, że to to, ale nie.
Tak, też o to pytałem. Fakt, że dealer zrobił z tego wielką sprawę i powiedział, że to „ogromny wyciek oleju” i zrobił zdjęcia, ale nie miał czasu wziąć szmaty i wyczyścić, aby sprawdzić, skąd pochodzi olej, wprawia mnie w osłupienie. Wygląda na to, że dla niektórych ludzi liczą się tylko pieniądze.

Pytałem, czy to może być stary olej, ale cały czas zapewniali, że to „ogromny wyciek oleju”, ale skąd pochodzi wyciek, jeśli jest tak duży?
Dziękuję za sugestie!

#13 ·
Jak już mówiłem, po prostu sprawdzaj poziom oleju, aby zobaczyć, jak duże jest faktyczne wyciekanie.
To, możesz mieć mały wyciek, który po prostu robi bałagan od jakiegoś czasu. Mam lekkie sączenie RMS w moim. Ale nie tracę żadnego oleju, więc po prostu z tym żyję.

Jeśli masz poważny wyciek, powinien kapać podczas pracy. Możesz usunąć osłony podwozia i uruchomić silnik na chwilę z kartonem pod samochodem, aby sprawdzić, czy masz jakieś aktywne kapanie.

#14 ·
Dość powszechny wyciek nie pochodzi z tylnej uszczelki głównej, ale z przestrzeni między pokrywą łańcucha rozrządu a silnikiem, co sprawia wrażenie, że pochodzi z tylnej uszczelki głównej. Zdjęcia po umyciu również pokazują kapanie z okolic tej śruby, jeśli to byłaby RMS, powinny być krople z tych dwóch otworów ze skrzyni biegów. Uszczelniacz pogarsza się z czasem, co prowadzi do wycieku, ale nigdy nie widziałem, żeby doszło do punktu kapania. Zwłaszcza jeśli nigdy nie zauważyłeś oleju na podłodze lub musisz go uzupełnić, najprawdopodobniej jest to powolny wyciek, który po prostu jest rozwiewany przez wiatr podczas jazdy i pokrywa wszystko. Moim zdaniem, jeśli masz gwarancję, zleć naprawę, jeśli nie, umyj i obserwuj, ale nic pilnego, jest mało prawdopodobne, że będziesz miał katastrofalną awarię, która pozostawi cię na poboczu drogi. Mój 08 ma to od kiedy kupiłem go dwa lata temu i nic się nie zmieniło.

#16 ·
Miałem to z powodu pompy wysokociśnieniowej w moim TDI z 2013 roku.
Sprawdź, czy w dolinie między głowicami zbiera się olej, w moim przypadku wypełnił się tam i spłynął z przodu i z tyłu silnika, objawiając się jako tylna uszczelka główna i przednia uszczelka.
Powodzenia
Sammy J

#18 ·
Niedawno miałem podobną sytuację, w której wyglądało na to, że płyn do wspomagania kierownicy spłynął po całej spodniej stronie. Pewnego dnia na podłodze mojego garażu i pod całym samochodem znalazła się kałuża oleju.
Ale poziom płynu do wspomagania kierownicy (i wszystko inne, co przyszło nam do głowy, żeby sprawdzić) był w porządku.

Monitorowałem to i ostatecznie doszedłem do wniosku, że musiałem przejechać po butelce płynu do wspomagania kierownicy lub czymś podobnym!
O tak, pamiętam to, nic więcej z tego się nie stało, co?

#19 ·
Wygląda to nieco podobnie do mojego TDI z 2011 roku z zeszłego roku. To była uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu. Było to objęte przedłużoną gwarancją na emisję spalin (znaną również jako afera diesla), co było dobrą rzeczą.

Dealer miał mój samochód przez dwa tygodnie. Aby opuścić silnik i wymienić uszczelkę, wyjęli przedni układ napędowy, skrzynię biegów i kompletny wydech. Mówiąc w sumie, musieli wtedy wymienić wszystkie powiązane uszczelki i uszczelnienia. Kierownik serwisu powiedział, że rachunek wyniósłby 15 000 dolarów, czego nikt przy zdrowych zmysłach by nie zapłacił.