Club Touareg Forum banner
1 - 20 of 44 Posts

mrandmrspvw

· Registered
22 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
[AKTUALIZACJA]
Samochód był Touaregiem Hybrid. System hybrydowy uległ awarii, przez co samochód był niesprawny. Dealerzy VW nie mieli pojęcia, jak to naprawić. VW zasugerował naprawę za 5000 dolarów (która, jak oszacowali, miała 50/50 szans na powodzenie), a jeśli by się nie powiodła, stracilibyśmy 5000 dolarów i nadal mielibyśmy zepsuty samochód. Krótko mówiąc, bezkluczykowy dostęp nigdy nie został rozwiązany, ale ten problem okazał się bezprzedmiotowy.

[ORYGINALNY POST]
Mam dwa breloki (nazwijmy je "Fob A" i "Fob B") do mojego Touarega Hybrid z 2013 roku.

Oba działały dobrze zarówno z bezkluczykowym dostępem, jak i bezkluczykowym zapłonem, ale potem Fob A potrzebował nowej baterii. Wymieniłem baterię w Fob A i bezkluczykowy dostęp w Fob A przestał działać we wszystkich drzwiach (ale nadal działał w Fob B, a bezkluczykowy zapłon i zdalne blokowanie/odblokowywanie działały dla obu).

Następnie Fob B również potrzebował nowej baterii (jak wskazano w ostrzeżeniu na desce rozdzielczej). Wymieniłem baterię w Fob B i teraz bezkluczykowy dostęp we wszystkich drzwiach również nie działa dla Fob B. Mimo to bezkluczykowy zapłon i zdalne blokowanie/odblokowywanie działają dla obu.

Jakieś pomysły? Proszę używać prostych słów z długim wyjaśnieniem, ponieważ nie znam się na żargonie pojazdów.

Dzięki!

Mam dwa breloki (nazwijmy je "Brelok A" i "Brelok B") do mojego Touarega Hybrid z 2013 roku.

Oba działały dobrze zarówno z bezkluczykowym dostępem, jak i bezkluczykowym zapłonem, ale potem Brelok A potrzebował nowej baterii. Wymieniłem baterię w Breloku A i bezkluczykowy dostęp w Breloku A przestał działać we wszystkich drzwiach (ale działał nadal w Breloku B, a bezkluczykowy zapłon działał dla obu).

Potem Brelok B również potrzebował nowej baterii (jak wskazano w ostrzeżeniu na desce rozdzielczej). Wymieniłem baterię w Breloku B i teraz bezkluczykowy dostęp we wszystkich drzwiach również nie działa dla Breloka B. Jednak bezkluczykowy zapłon działa dla obu.

Jakieś pomysły? Użyj proszę prostych słów z długim wyjaśnieniem, ponieważ nie znam się na żargonie samochodowym.

Dzięki!
Czy bateria została włożona prawidłowo?

Istnieje metoda resynchronizacji dla wcześniejszych modeli. To może zadziałać.....

Z instrukcji obsługi:-

Synchronizacja kluczyka pojazdu z pilotem ¤ Zsynchronizuj kluczyk pojazdu w następujący sposób:
Synchronizacja kluczyka pojazdu z pilotem, gdy pojazd jest zamknięty x Wyjmij kluczyk awaryjny z pilota kluczyka pojazdu. x Zdejmij osłonę z klamki drzwi po stronie kierowcy. x Ręcznie odblokuj pojazd kluczykiem awaryjnym w ciągu 1 minuty. x Włącz zapłon pilotem kluczyka pojazdu. Synchronizacja jest zakończona. x Włóż kluczyk awaryjny do pilota kluczyka pojazdu i załóż osłonę. Synchronizacja kluczyka pojazdu z pilotem, gdy pojazd jest otwarty Włącz zapłon pilotem kluczyka pojazdu. Synchronizacja jest zakończona.

Discussion starter · #5 ·
Istnieje metoda resynchronizacji dla wcześniejszych modeli. To może zadziałać.....

Z instrukcji obsługi:-

Synchronizacja kluczyka do pojazdu z pilotem ¤ Zsynchronizuj kluczyk do pojazdu w następujący sposób:
Synchronizacja kluczyka do pojazdu z pilotem, gdy pojazd jest zamknięty x Wyjmij kluczyk awaryjny z pilota kluczyka do pojazdu. x Zdejmij osłonę z klamki drzwi po stronie kierowcy. x Ręcznie odblokuj pojazd kluczykiem awaryjnym w ciągu 1 minuty. x Włącz zapłon pilotem kluczyka do pojazdu. Synchronizacja jest zakończona. x Włóż kluczyk awaryjny do pilota kluczyka do pojazdu i załóż osłonę. Synchronizacja kluczyka do pojazdu z pilotem, gdy pojazd jest otwarty Włącz zapłon pilotem kluczyka do pojazdu. Synchronizacja jest zakończona.
Dzięki za udostępnienie, ale niestety, bez powodzenia. Te kroki nie sprawiły, że bezkluczykowy dostęp zadziałał.

Myślę również, że to nie problem synchronizacji, ponieważ zarówno Fob A, jak i B mogą uruchomić samochód za pomocą przycisku (bez kluczyka w stacyjce). Samochód nie wyświetla komunikatu "Nie znaleziono zaprogramowanego kluczyka" podczas uruchamiania go z dowolnym Fobem.

Skan VCDS może pomóc. Nie wiem, co jeszcze mogę zasugerować. Kilka razy wymieniłem baterię w moim pilocie i działa normalnie. Jeden z użytkowników używał tanich baterii CR2302, które powodowały kilka problemów, które zniknęły, gdy zapłacił więcej za Duracell lub podobną znaną markę.

Discussion starter · #8 ·
Skan VCDS może pomóc. Nie wiem, co jeszcze mogę zasugerować. Kilka razy wymieniałem baterię w moim pilocie i potem działa normalnie. Jeden z użytkowników używał tanich baterii CR2302, które powodowały kilka problemów, które zniknęły, gdy zapłacił więcej za Duracell lub podobną znaną markę.
Czy to jest rodzaj rzeczy, które musiałbym zrobić u dealera?

Bateria jest firmy Energizer, więc znanej marki. Może zacznę od wypróbowania różnych baterii?

Wypróbuj różne baterie, a nawet po prostu wyjmij istniejące i włóż je ponownie. Zmierz ich napięcie, powinno wynosić 3 V lub więcej, np. 3,5 V w przypadku nowej baterii.

Następną rzeczą, której bym spróbował, byłoby zresetowanie systemu przez odłączenie głównego akumulatora.

Naprawdę nie widzę, jak wymiana baterii w pilocie mogłaby przepalić bezpiecznik lub zrobić coś niewłaściwego.

Discussion starter · #10 ·
Spróbuj różnych baterii, a nawet po prostu wyjmij istniejące i włóż je ponownie. Zmierz ich napięcie, powinno wynosić 3 wolty lub więcej, np. 3,5 wolta w przypadku zupełnie nowej baterii.

Zresetowanie systemu przez odłączenie głównego akumulatora byłoby następną rzeczą, której bym spróbował.

Naprawdę nie widzę, jak wymiana baterii w pilocie mogłaby przepalić bezpiecznik lub zrobić coś niepożądanego.
Z pewnością spróbuję! Z pewnością nie sądziłem, że wymiana baterii spowoduje jakieś problemy i wydaje się to takie dziwne, że po początkowej wymianie baterii w pilocie A, jego bezkluczykowy dostęp nie działał, ale pilot B nadal działał z bezkluczykowym dostępem.

Z pewnością spróbuję! Z pewnością nie sądziłem, że wymiana baterii spowoduje jakieś problemy i wydaje się to takie dziwne, że po początkowej wymianie baterii Fob A, jego bezkluczykowy dostęp nie działał, ale Fob B nadal działał z bezkluczykowym dostępem.
Nie jestem pewien, czy widziałeś mój post, ale jeśli odłączysz akumulator samochodu na chwilę, zresetuje to wszystkie systemy i komputery.

Discussion starter · #12 ·
Nie jestem pewien, czy widziałeś mój post, ale jeśli odłączysz akumulator samochodu na chwilę, zresetuje to wszystkie systemy i komputery.
Chciałem potwierdzić, że byłaby to również Twoja rekomendacja dla pojazdu hybrydowego. Zwykły akumulator ma ogromne pomarańczowe kable, które biegną z powrotem do akumulatora hybrydowego w bagażniku, więc nie wiem, czy powinienem lub nawet czy mógłbym bezpiecznie odłączyć zwykły akumulator. Sugestie?

Dzięki!

Chciałem potwierdzić, że byłaby to również Państwa rekomendacja dla pojazdu hybrydowego. Zwykły akumulator ma ogromne pomarańczowe kable, które biegną z powrotem do akumulatora hybrydowego w bagażniku, więc nie wiem, czy powinienem lub czy w ogóle mógłbym bezpiecznie odłączyć zwykły akumulator. Sugestie?

Dzięki!

View attachment 243781
Czy to Państwa akumulator? Myślałem, że wszystkie mają je pod przednim siedzeniem kierowcy?

Discussion starter · #16 ·
Czy to Twój akumulator? Myślałem, że wszystkie je mają pod przednim fotelem kierowcy?
Myślałem, że to akumulator. Ma zacisk (+) i (-), i tam podłączyłbym kable rozruchowe, aby uruchomić samochód.

A takze, ponizsze zdjecie jest spod przedniego siedzenia kierowcy. Pod dywanikiem (który się po prostu nie podnosi) widziałem tylko jakieś mechanizmy połączone wtyczką w stylu ethernet. Chyba że akumulator jest dobrze ukryty? W takim razie, jak miałbym do niego dostęp. Dzięki!

243784

Discussion starter · #18 ·
Włóż pilota do stacyjki i przekręć go, aby uruchomić. Nie używaj przycisku. Może się wtedy zsynchronizować.
Dzięki za sugestię, ale robiłem to wiele razy. Nie robi to różnicy. Właściwie to zrobiłem, kiedy po raz pierwszy włożyłem nową baterię, ponieważ zobaczyłem komunikat "Nie znaleziono zaprogramowanego klucza" na desce rozdzielczej, a zapłon bezkluczykowy początkowo nie działał. Zrobiłem to i zapłon bezkluczykowy działa dobrze, nadal bez powodzenia z bezkluczykowym dostępem.

Myślałem myślałem, że to bateria. Ma zacisk (+) i (-), i tam podłączyłbym kable rozruchowe, aby uruchomić samochód.

Ponadto poniższe zdjęcie jest spod przedniego siedzenia kierowcy. Pod wykładziną (która się po prostu nie podnosi) widziałem tylko jakieś mechanizmy połączone wtyczką w stylu ethernet. Chyba że bateria jest dobrze ukryta? W takim razie, jak miałbym do niej dostęp. Dzięki!

View attachment 243784
Jest tam na dole. Musisz usunąć dwie przednie śruby, które trzymają siedzenie przykręcone do podłogi, a następnie przechylić siedzenie do tyłu. Dodatni i ujemny pod maską służą tylko do rozruchu/ładowania, nie są to akumulatory. Akumulator znajduje się pod siedzeniem. Kiedy dotrzesz do akumulatora, po prostu odłącz ujemny, nie ma potrzeby robić obu. Zobacz ten wątek, jak dostać się do akumulatora

Wymiana akumulatora 2011 TDI

Discussion starter · #20 ·
Jest tam na dole. Musisz usunąć dwie przednie śruby, które trzymają siedzenie przykręcone do podłogi, a następnie odchylić siedzenie do tyłu. Dodatni i ujemny pod maską służą tylko do rozruchu/ładowania, nie są to akumulatory. Akumulator znajduje się pod siedzeniem. Kiedy dotrzesz do akumulatora, po prostu odłącz ujemny, nie ma potrzeby robić obu. Zobacz ten wątek, aby dostać się do akumulatora

2011 TDI Battery Replacement
Dziękuję za wyjaśnienie. Niestety, kroki opisane w tym wątku znacznie przekraczają mój poziom komfortu, więc przypuszczam, że zostanę przy ponownej wymianie baterii Fob i umówię się z dealerem, jeśli to nie zadziała.

1 - 20 of 44 Posts