Club Touareg Forum banner

połączenia filtra paliwa

42K views 7 replies 3 participants last post by  Lee01702  
#1 ·
Właśnie zrobiłem pełny serwis w 2005 R5 tdi, którego kupiłem około rok temu, zrobiłem wszystko bez problemu. Mam problem z filtrem paliwa, był w pojeździe 5 lat, patrząc po historii serwisowej, zanim zacząłem szukałem w internecie i znalazłem schemat pokazujący układ paliwowy przez filtr. Zasilanie ze zbiornika powinno być podłączone do rury VF, na tym było podłączone do VM. Podłączyłem tak jak było i silnik działa dobrze tak jak przed wymianą, ale to stanowi dla mnie dylemat, ponieważ lubię, żeby wszystko było idealne. Mam nadzieję, że to ma sens. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to jest w porządku i czy nawet jeśli jest odwrócone, będzie działać dobrze, a także czy jeśli jest odwrócone, czy jest problem z powrotem i chłodnicą, która nie wraca przez filtr, myślę, że tak się dzieje, jeśli jest podłączone w ten sposób. Bardzo dziękuję za wszelkie rady. Alan.

#2 ·
Nie. To nie jest w porządku.

Kiedy paliwo staje się zbyt gorące, wewnętrzny termostat przełącza się, więc paliwo powrotne nie miesza się z nadchodzącym paliwem. Jeśli zainstalowałeś go odwrotnie, wtryskiwacze będą pozbawione paliwa, gdy ta temperatura zostanie przekroczona i mogą ulec awarii mechanicznej lub elektrycznej.

Zła wiadomość jest taka, że potrzebujesz nowego filtra. Odwrócenie go teraz oznacza, że z powrotem wtryśniesz brud do wtryskiwaczy.

• Like
Reactions: injelecmotors
#3 ·
Dzięki za to, myślałem, że tak będzie. Dlaczego myślisz, że filtr, który wymieniłem, był w systemie i jeździłem z nim przez rok bez problemu? Uruchomiłem silnik tylko na kilka minut z nowym filtrem, czy uważasz, że po kilku minutach wystąpi jakiś problem z płukaniem wstecznym?
Alan.

#4 ·
Dzięki za to, myślałem, że tak właśnie będzie. Dlaczego myślisz, że filtr, który wymieniłem, był w systemie i jeździłem z nim przez rok bez problemu? Uruchomiłem silnik tylko na kilka minut z nowym filtrem, czy myślisz, że po kilku minutach wystąpi jakiś problem z płukaniem wstecznym?
Alan.
Filtry są tanie w porównaniu do wtryskiwaczy.

Niektóre filtry nie mają termostatu i po prostu przepuszczają przez nie paliwo.

Trudno powiedzieć.

Mam motto. Zrób to raz, zrób dobrze!

Kup nowy filtr i zamontuj go prawidłowo.

VF - dopływ paliwa ze zbiornika
VM - idzie do pompy tandemowej
RT - idzie do chłodnicy paliwa (wymiennik ciepła)
RF - z szyny paliwowej (rura ma czujnik temperatury paliwa)

Filtr ma wbudowany mały termostat.

Nie wiem, w jakiej temperaturze się aktywuje, ale gdy paliwo jest stosunkowo zimne, dopływ RF miesza się z dopływem VF, aby podgrzać paliwo do temperatury i wyeliminować żelowanie w zimie. Gdy paliwo jest wystarczająco ciepłe, mieszanie jest pomijane i wraca bezpośrednio przez obejście filtra z powrotem do zbiornika.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

#5 ·
Jeszcze raz dziękuję, wszystko ma sens. Zamierzam kupić nowy filtr, to co mnie naprawdę denerwuje to fakt, że filtr, który wymieniłem i podłączyłem nowy w ten sam sposób, został zamontowany przez dealera VW, patrząc na historię serwisową. To było wtedy, kiedy pociąłem stary, żeby zobaczyć
zdałem sobie sprawę, że został źle zainstalowany z prostego powodu, że powrót i dopływ chłodziwa nie przechodziły przez filtrację. Twoje zdjęcia są doskonałe, teraz odetnę górę mojego, żeby zobaczyć, czy jest termostat.
Jeszcze raz dziękuję za Twoją wiedzę i zamieszczenie zdjęć.
Alan.

#6 ·
Wszystkie te informacje wyglądają świetnie. Jestem w tym zupełnie nowy i zastanawiałem się, jaki jest proces uruchamiania po zamontowaniu nowego filtra? Czy muszę napełnić nowy filtrem oleju napędowego przed montażem? Jeśli tak, przez otwór VF, VM, RT lub RF? Jeśli nie wymaga to takiego zalewania, jak najlepiej go uruchomić po tej wymianie?

#7 ·
Wszystkie te informacje wyglądają świetnie. Jestem w tym zupełnie nowy i zastanawiałem się, jaki jest proces uruchamiania po zamontowaniu nowego filtra? Czy muszę napełnić nowy filtrem oleju napędowego przed zamontowaniem? Jeśli tak, przez otwór VF, VM, RT lub RF? Jeśli nie wymaga to takiego zalewania, jak najlepiej go uruchomić po tej wymianie?

Dzięki wam
Ja zalewam swój przez VCDS.

W przeciwnym razie po prostu napełnij go przez port VF. Zakręć nim, aż się uruchomi - trzymaj stopę płasko, jeśli ma problemy z uruchomieniem. Puść pedał gazu, gdy zaskoczy.