Club Touareg Forum banner

Naprawa składanego lusterka 2013 VW Touareg

20K views 16 replies 12 participants last post by  miazza99  
#1 · (Edited)
Niedawno składane lusterka przestały działać konsekwentnie, aż w końcu się poddały. Zgłosiłem się do VW, chcieli 600 dolarów za podstawę (która obejmuje wadliwy/uszkodzony silnik). Spróbowałem więc u zwykłych Jaycar, Repco, AutoOne, ale bez powodzenia. Zwycięzcą okazał się ebay. Silniki te są używane w większości europejskich samochodów (Audi/Merc/BMW), chociaż i tak musiałem zapłacić 20 dolarów za część za 6 dolarów. Mimo wszystko to lepsze niż opcja VW. W każdym razie, oto numery części i kilka zdjęć.

Największym problemem jest uzyskanie kompresji na sprężynie, co para szczypiec i kilka opasek zaciskowych ułatwia, a im mniejsza opaska zaciskowa, tym lepiej, ponieważ łatwiej je wyjąć. Lusterko wyskakuje wystarczająco łatwo, ale należy pamiętać, że podczas jego wyjmowania tor prowadzący do regulacji elektrycznej może się odłączyć od tyłu. Można to naprawić tylko po wyjęciu lusterka i obudowy.

Mam nadzieję, że to pomoże i zaoszczędzi kilka dolarów...

Attachments

#2 ·
Świetna robota. Zawsze dobrze jest widzieć, jak właściciele znajdują sposoby na oszczędzanie $$ na naprawach i dzielenie się procesem.
Moim zdaniem składane lusterka są przydatne w niektórych sytuacjach, ale bardzo rzadko je składam i mam możliwość wyłączenia ich składania po zablokowaniu pojazdu w menu MMI.

• Like
Reactions: layla
#3 ·
Jasne, rozumiem. Niestety w okolicach Sydney parkowanie jest utrudnione, a jako motocyklista zawsze miło jest wiedzieć, że jesteś widoczny podczas przeciskania się i prosty proces wciągania lusterek i dania kierowcy trochę więcej miejsca, dzieli miłość... Uwielbiam bogactwo informacji tutaj. Jesteście epicki!

#4 ·
Ostatnio miałem problem z składanymi lusterkami, które przestały działać konsekwentnie, aż w końcu się poddały. Zgłosiłem się do VW, chcieli 600 dolarów za podstawę (która zawiera wadliwy/uszkodzony silnik). Więc spróbowałem u zwykłych Jaycar, Repco, AutoOne, bez powodzenia. Zwycięzcą był ebay. Silniki te są używane w większości europejskich samochodów (Audi/Merc/BMW), chociaż i tak musiałem zapłacić 20 dolarów za część za 6 dolarów. Mimo wszystko, to lepsze niż opcja VW. W każdym razie, oto numery części i kilka zdjęć.
Największym problemem jest ściśnięcie sprężyny, co za pomocą pary szczypiec i kilku opasek zaciskowych staje się łatwe, a im mniejsza opaska zaciskowa, tym lepiej, ponieważ ułatwia to ich wyjęcie. Lusterko wyskakuje wystarczająco łatwo, należy jednak pamiętać, że podczas jego wyjmowania szyna wyrównująca do regulacji elektrycznej może się odłączyć od tyłu. Można to naprawić tylko po wyjęciu lusterka i obudowy..
Mam nadzieję, że to pomoże i zaoszczędzi kilka dolarów...

View attachment 238424

#5 ·
Dziękuję za odpowiedź. Jestem w zachodnim NSW i nie mam problemów z ruchem w Sydney, ale chciałbym, żeby lusterka były w pełni funkcjonalne. Nie jestem pewien, czy silnik "składania" jest uszkodzony, ale przykładając ucho do lusterka po stronie kierowcy, słyszę dźwięk wskazujący na zasilanie lusterka po włączeniu przełącznika - ale brak składania. Wszystkie inne funkcje (regulacja, ogrzewanie, kierunkowskazy i światło kałuży) działają. Lusterko po stronie pasażera jest w pełni funkcjonalne.
Wracając do nieskładanego lusterka po prawej stronie - patrząc na Twoje zdjęcia, lusterko jest demontowane z zewnętrznej strony pojazdu. Aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia jakichkolwiek złączy zatrzaskowych, byłbym bardzo wdzięczny za instrukcję krok po kroku, jak usunąć szkło lusterka i oddzielić plastikową obudowę (mogę sobie tylko wyobrazić koszt wymiany jakiejkolwiek części obudowy lusterka).
Dziękuję z góry.

#6 ·
To też mi się przydarzyło, pasażerze, lusterko po stronie pasażera po prostu się nie rozłożyło pewnego ranka... bardzo niefortunne, a VW wycenił mi montaż lusterka na 840 dolarów przed robocizną........ za funkcję, która działa tylko podczas zamykania drzwi, to absolutnie śmieszne. Czy ktoś znalazł sposób na zablokowanie lusterka, aby było stabilne i się nie chwiało? Mógłbym mieć to gdzieś, jeśli moje elektryczne lusterka nie działają, przynajmniej nie za 800 dolarów plus mój czas.

#8 ·
Czy to właściwy silnik?

będę tego próbował, ponieważ lusterko po stronie kierowcy już się nie rozkłada. Pasażer na razie jest w porządku
Jestem prawie pewien, że to właściwy silnik, zamierzałem to wypróbować, ale skończyło się na majstrowaniu przy przewodach silnika, aż zadziałał i po prostu wyłączyłem tę funkcję, żeby się znowu nie zacięła

#10 ·
Nigdy nie wymieniłem silnika ani niczego innego, po prostu usunąłem szkło lustra i rozebrałem obudowę lusterka, aby dostać się do przewodów silnika (myślę, że były białe i żółte), następnie poruszałem przewodami, naciskając przełącznik składania, aby lusterko działało i było w pozycji rozłożonej i nigdy więcej go nie dotykałem, ale zakładam, że przewody mają słabe połączenie lutowane w samym silniku. Jedynym sposobem na tanie naprawienie tego jest znalezienie silnika lustra Ali express lub wish i wymiana, jeśli nie, VW chce 600 CAD tylko za podstawę lustra...

#11 ·
Dzięki za ten post.

Kilka uwag.
Około 6 miesięcy temu funkcja składania prawego lusterka (po stronie pasażera w UE) przestała działać po złożeniu. Dość irytujące. Na szczęście podczas rozkładania ręcznego, aby zobaczyć ruch, nawet gdy lusterko nie było zablokowane, na niemieckiej autostradzie z prędkością około 260 km/h, aerodynamika faktycznie lekko rozkładała lusterko. Dość dziwne, ale lusterko utrzymywało swoją pozycję.

Sam wymieniam żarówki ksenonowe, olej i filtry na ulicy, ale mam dobre relacje z VW w mojej okolicy (chłopaki naprawili samochód jak nowy, po tym jak stary mężczyzna w Yarisie rozerwał całą stronę T-rega podczas kolizji bocznej) Więc poprosiłem ich, żeby sprzedali mi serwo i jak wspomniałeś, sprzedają tylko kompletne lusterka. Tutaj kompletne lusterko bez wymiany kosztowało około 750 € jesienią 2021 roku, nie jestem pewien, ile AU$ wynosi obecnie w €.

Próbowałem dostać się do okablowania, jak wspomniałeś i spróbowałem ostrożnie wyjąć szkło lusterka zgodnie z:
Cóż, nie było trzasku, było pęknięcie.

Próbowałem znaleźć używane kompletne lusterko z kamerą, asystentem bocznym, ogrzewaniem i składanym. Wszystko między 400 € a 800 €, tak, niektóre wraki samochodów żądają więcej niż nowa cena za używane.

Więc zamówiłem używane lusterko 7P6857522B. Tutaj kosztują one około 50 €, te z rynku wtórnego około 20 €, na szczęście tylko po mojej stronie kierowcy jest samościemniające, te lusterka kosztują 150 €/szt. używane.
I zamówiłem zgodnie z Twoimi zaleceniami serwo na AliXpress. Przyszło bardzo profesjonalnie zapakowane za 15 € lub coś w tym stylu. Dziś miałem czas, żeby je wymienić. Dzięki Twoim instrukcjom! I jak wspomniałeś, ściśnięcie sprężyny to piekło. Trytytki nie działały, nie ma miejsca. W końcu z jednego kroku, nacisnąłem całym ciężarem (100 kg) na klucz płaski 22 mm, sprężyna została w ten sposób dociśnięta w dół nad wcięciem, a kolega wsunął płytkę blokującą. Próbowałem przez 1 godzinę wszystkich pomysłów sam, ale we dwoje naprawiliśmy to w 1 minutę. Montaż reszty lusterka zajął około 5 minut.

Chciałem podziękować Leelou za pomoc, dzieląc się swoim doświadczeniem tutaj.

Pozdrawiam, Honza z Czech

#13 ·
Do informacji - dla innych, którzy przyglądają się wykonywaniu tej pracy. Po pierwsze - dziękuję tym powyżej, którzy udzielili wskazówek. Wspaniale rozwiązać problem, o którym mój lokalny sklep powiedział, że rozwiązanie będzie kosztować 1200 USD, z częścią za 10 USD.
Miałem szczęście przejść przez ten proces dwa razy. Za pierwszym razem popełniłem dwa błędy. Włożyłem silnik do góry nogami - łatwo to zrobić, ponieważ naturalny sposób, w jaki leży wtyczka, nie jest właściwy - zwróć szczególną uwagę na to, jak wtyczka jest podłączona do obecnego silnika przed wyjęciem, aby móc odtworzyć. Drugi błąd polegał na tym, że nie miałem prawidłowo zamontowanej dolnej metalowej szyny - jest odniesienie, aby się upewnić, że to robisz, ale nie połączyłem się z tym, co to oznaczało. Z tymi dwoma błędami, po ponownym złożeniu, lusterko robiło coś przeciwnego do tego, co powinno (tj. rozkładało się, gdy powinno się składać), a naturalna pozycja jazdy nie była "zablokowana", tj. można było nią łatwo poruszać. Dość zniechęcające po radzeniu sobie z tą sprężyną. Możesz przetestować oba te elementy bez sprężyny, aby upewnić się, że lusterko próbuje poruszać się we właściwym kierunku i ma pewien opór w pozycji jazdy.
Ponieważ teraz dwa razy zdejmowałem i zakładałem sprężynę, najlepszym podejściem, jakie znalazłem, było użycie 2 zacisków C 3" umieszczonych na zewnętrznej krawędzi każdej strony metalowej podkładki i skoordynowanie powolnej, równej kompresji. To powinno pozwolić na ściśnięcie sprężyny, aby zdjąć/założyć metalową blokadę podkowy. Może być potrzebny mały śrubokręt płaski i młotek, aby pomóc wbić go do i z przestrzeni.

#14 ·
#15 ·
Ten post ma tylko powiedzieć, że jest silnik dla lewej i prawej strony.
Kupiłem oba, ale lewy był wadliwy i musiałem użyć prawego, ale podłączając wtyczkę zasilania do góry nogami, w przeciwnym razie lusterko zachowywało się odwrotnie: składało się zamiast otwierać i vice versa.