Club Touareg Forum banner

Wymiana przekładni zębatej V10

53K views 305 replies 29 participants last post by  Professor Eggman  
#1 ·
Runda 2!…..ding, ding, ding
245764

Zatem mój Nowy-Dla-Mnie Touareg v10 z 2006 roku napotkał ogromną przeszkodę, a sprawy stanęły w martwym punkcie (widzisz, co tu zrobiłem?). Jeśli widziałeś mój oryginalny post i przeczytałeś wszystkie 6 stron, znasz wzloty i upadki.
Krótka historia: PO powiedział mi, że Touareg padł na nowych akumulatorach, widział dym z silnika, a mechanik powiedział mu, że potrzebuje nowego alternatora. „W przeciwnym razie działał świetnie!” Stał przez 2 lata.
Kupiłem nowe akumulatory, uruchomiłem go….woltomierz pokazuje 14 woltów, ale to po prostu nie brzmi dobrze, więc go wyłączyłem. Z silnika wydobywał się biały dym.
Po wyjęciu silnika i rozebraniu go na części, okazało się, że jest pełen szlamu i galaretowatego starego oleju. Wszystko wyczyściłem, nowe uszczelki tam, gdzie to konieczne, nowy olej i płyn chłodzący, zamontowałem z powrotem w komorze. Uruchomiłem go, tylko po to, by usłyszeć straszny zgrzyt. Okazało się, że koło napędowe generatora można było obracać ręcznie, co oznacza, że ​​zębatki w przekładni są uszkodzone.
Żona pozwoliła mi kontynuować (yay!) i (ukłon w stronę TRespect!) kupiłem używany zestaw przekładni z Niemiec za 300 $, plus 200 $ kosztów wysyłki. Zupełnie nowy zestaw przekładni kosztowałby 6000 $!!
Tak więc teraz czekam na przybycie zestawu przekładni, podczas gdy rozbieram go, aby się do niego przygotować.
Będę mieszał stare i nowe zdjęcia, aby uzyskać lepszy przepływ całej wykonanej przeze mnie pracy.

#3 ·
Okropny, stały olej w głowicach:
245771

245772

Moje domowe biuro:
245773

Pierwsza strona cała wyczyszczona! Usunięto dźwignie zaworowe i osłony wałka rozrządu w celu dokładnego czyszczenia. Skrupulatnie wyczyszczono i upewniono się, że małe przejścia olejowe są otwarte:

245774

Turbosprężarki rozebrane, oczyszczone ze starego oleju i sadzy, upewniono się, że łopatki poruszają się łatwo, oczyszczono przejścia olejowe:
245775

Pokrywy zaworów wszystkie czyste i ponownie zamontowane:
245776

Generator przetestowany na stanowisku, wyczyszczony i z powrotem:
245777

Wyczyszczono całe nagary z zaworów klapowych i EGR:
245778
245779

Chłodnica oleju była całkowicie zatkana szlamowatym olejem, teraz czysta i znów dobrze przepływa:
245780

#4 ·
DPF odnowione kąpielą w detergencie, a następnie kwasem solnym. Przegapiłem okazję do zrobienia zdjęcia, ale dużo starego czerwonego popiołu zostało usunięte. Zresetuję poziom sadzy po ponownym uruchomieniu:
245781

Szyny paliwowe wyczyszczone wewnątrz i na zewnątrz, nowe o-ringi na:
245782
245783

Szyny paliwowe w środku i odwapnione wloty z powrotem na miejscu:
245784

Wszystko błyszczące po dobrym szorowaniu:
245785

Ona jest w domu!:
245786

Teraz mogę pracować nad dolnym końcem... najgorsza na świecie miska olejowa:
245787

245788

Pompa oleju zdemontowana, rozebrana, wyczyszczona i ponownie zmontowana. Nie znaleziono żadnych płatków metalu ani niczego podobnego:
245789
245790

#5 ·
Uszkodzony czujnik poziomu oleju, więc oto, co jest w środku:
245791

Film z pierwszego uruchomienia i odgłosem zgrzytania:
Film z koła zębatego napędu generatora, które nie powinno się poruszać:
Usunięto generator, ale podłączono go ponownie na tyle, aby uruchomić i pracować na biegu jałowym bez obciążenia na kole zębatym napędu. EGR usunięty, ale rury wciąż na kolektorach wydechowych i szeroko otwarte. Brzmi świetnie:

#6 ·
Przekładnia na eBay:
245792

Usunięcie rundy 2!:
245793

245794

Skrzynia biegów usunięta:
245795
245796

Konwerter momentu obrotowego usunięty:
245797

Wewnątrz obudowy dzwonu, ładnie i czysto:
Image

Płyta napędowa usunięta:
245799

Czekam na narzędzia blokujące wałek rozrządu, aby móc zdjąć głowice, a następnie miski olejowe i tylną pokrywę! Tak blisko!

#300 ·
Zestaw kół zębatych na eBay:
View attachment 245792
Demontaż runda 2!:
View attachment 245793
View attachment 245794
Skrzynia biegów zdemontowana:
View attachment 245795 View attachment 245796
Konwerter momentu obrotowego zdemontowany:
View attachment 245797
Wewnątrz obudowy dzwonu, ładnie i czysto:
View attachment 245798
Płyta napędowa zdemontowana:
View attachment 245799

Czekam na narzędzia do blokowania wałka rozrządu, żeby móc zdjąć głowice, a następnie miski olejowe i tylną pokrywę! Tak blisko!
Jak udało Ci się zdemontować konwerter momentu obrotowego? Widzę śruby przez otwór rozrusznika, ale nie mogę nałożyć na nie klucza.

#7 ·
Wow... Znacznie powyżej mojego poziomu, ale doceniam pracę i dbałość o szczegóły!

Powodzenia i mam nadzieję, że zadziała po całym tym wysiłku!

Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) używając Tapatalk

#8 ·
Wow... Znacznie powyżej mojego poziomu, ale doceniam pracę i dbałość o szczegóły!

Powodzenia i mam nadzieję, że zadziała po całym tym wysiłku!

Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) używając Tapatalk
X2. Może to zrobiłeś, ale patrząc na ten olej, martwiłbym się o uszkodzenia, których nie widać... Łożyska/powierzchnie wału korbowego, łożyska/powierzchnie turbosprężarki, pierścienie tłokowe, otwory itp...

#11 ·
Rozbieranie….pompy paliwa i tandemowe zdjęte, oba turbosprężarki, kolektory wydechowe, wiązka przewodów, sprężarka klimatyzacji, przewody chłodnicze i pompy chłodziwa po uruchomieniu wszystkie zdjęte. Praca nad dolną i górną miską olejową, a następnie przejście do demontażu kolektorów dolotowych, szyn paliwowych, chłodnicy oleju, złączy chłodziwa i ostatecznie głowic.

#12 ·
Wygląda świetnie. Ciesząc się śledzeniem

#16 ·
Wow Professori, jesteś naprawdę "Da Man". Czapki z głów, kolego, pierwszy raz z V10 i wchodzisz w takie głębiny - Niewiarygodne. Wszyscy trzymamy za ciebie kciuki i modlimy się, żeby wszystko wyszło idealnie.

Na lżejszą nutę, na zdjęciu z zdjętą płytą napędową, tuż nad obudową, znajduje się kilka liter wyrytych czarnym tuszem. Mam nadzieję, że jest to po niemiecku i że znaczą coś lepszego, ale po angielsku nie tworzą zbyt przyjemnego słowa......🥶😜

W każdym razie, kolego, powodzenia.

#17 ·
Wow Professori, jesteś naprawdę "Da Man". Czapki z głów, ziom, pierwszy raz z V10 i wchodzisz w takie głębiny - Niewiarygodne. Wszyscy trzymamy za ciebie kciuki i modlimy się, żeby wszystko wyszło idealnie.

Na lżejszą nutę, na zdjęciu z zdjętą płytą napędową, tuż nad obudową, znajduje się kilka liter zapisanych czarnym tuszem. Mam nadzieję, że jest to po niemiecku i znaczą coś lepszego, ale po angielsku nie tworzą one zbyt przyjemnego słowa......🥶😜

W każdym razie, kolego, powodzenia
Dzięki stary! Tak, czuję się, jakbym trochę Dicht z tym zakupem. Ale jak dużo pracy i pieniędzy to kosztuje, myślę, że warto utrzymać jeden z tych rzadkich V10 w ruchu.

#21 ·
Wow, rzeczywiście imponujące, twoja gotowość do pójścia na całość w demontażu, ale naprawdę, to jedyny sposób, aby się upewnić i patrząc na to, co ujawniłeś na tych zdjęciach, twoje działanie demontażu jest uzasadnione.

Brawo profesorze!

• Like
Reactions: Troystg
#24 ·
Kolejny dzień pracy... Cześć części czekające na czyszczenie
245901

Blok silnika wyczyszczony i już bez wiórów metalu i mulistego oleju. Gwarantowane, że olej będzie płynął zgodnie z przeznaczeniem. Widok tego wyczyszczonego sprawia, że czuję się dobrze.
245902

To niesamowite, jak mały jest ten blok, mieści 10 cylindrów i jest wystarczająco wytrzymały, aby być dieslem.
245903

10 tłoków, wszystkie wyczyszczone i gotowe do ponownej instalacji

245904

Czuję się marudny
245905

5 tłoków w środku i na dziś skończone. Niestety, 2 pierścienie tłokowe pękły... 1 podczas czyszczenia i 1 podczas instalacji. Właśnie zamówiłem 4 z Wielkiej Brytanii. Na szczęście mam co czyścić, czekając na dostawę.
245906

245907

#25 ·
Wygląda dobrze, ale skoro dotarłeś tak daleko, to czemu nie zadzwonić jeszcze raz?

#27 ·
Wygląda dobrze, ale skoro doszedłeś tak daleko, to czemu nie założyć nowych pierścieni?
Masz rację. Próbowałem zaoszczędzić pieniądze, żałując, że nie mam funduszy na to. Cóż, po zapłaceniu za 4 zestawy pierścieni, co to jest 6 więcej? Zamówione i zrobię wszystkie 10.

#29 ·
Dobry ruch

#34 ·
Wideo z uszkodzoną zębatką osi napędowej:
"Wał napędowy" przepraszam, cały czas mówię oś
Czy więc to była przyczyna "piszczenia", ponieważ zębatka przeskakiwała zamiast napędzać płynnie, jak rozumiem? Czy to prawda, profesorze?

Pete.

#36 ·
To fantastyczna sprawa, że wszyscy zdajemy sobie sprawę z przyczyny tego błędu. Dalsze potwierdzenie pełnego demontażu V10. Dzięki za klip.