Club Touareg Forum banner

Rozwiązywanie problemów - Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie

1.5K views 27 replies 4 participants last post by  SaVAGeSoot  
#1 ·
Mój Q7 TDI z 2012 roku otrzymuje dość stały komunikat "P03A500 Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie". Od czasu do czasu uruchamiany jest z kilkoma innymi kodami, w tym "P201500 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego"; co jest dziwne, ponieważ mam małe metalowe stopery od Dieselgeek, które zapobiegają temu błędowi.

Nie sądzę, żebym zauważył jakieś problemy z prowadzeniem. Być może występuje lekkie szarpanie, gdy wyjeżdżam z podjazdu po zimnym starcie, ale nie powiem, że jestem w 100% pewien. Świeca żarowa 2 (ta z czujnikiem) została wymieniona w ramach gwarancji TDI latem 2023 roku, usuwając ten błąd, aż do niedawna powrócił. Możliwe, że jej nie wymienili i być może dokonali jakiejś regulacji, ale mam wrażenie, że została wymieniona.

Załączyłem moje "Odchylenia ilości wtrysku" i odczyt "maksymalnego ciśnienia w cylindrze 2". Nie mam pojęcia, jakie wartości są oczekiwane. Oczywiście martwię się, że może to być związane z HPFP i rozważam zamówienie nowej CP4, zanim coś się stanie. Mam 125 000 mil przebiegu. Myślę również o zakupie "Liqui Moly Diesel Purge" i dodaniu go do filtra w linii, gdy go wymienię. Czy powinienem myśleć, że jest to związane z CP4? Czy po prostu kupić kolejną świecę żarową i zobaczyć? Jeśli jest to związane z CP4, nie chcę ryzykować jazdą.

Odchylenie ilości wtrysku
Cylinder-1 -.21 mg/skok
Cylinder-2 .02 mg/skok
Cylinder-3 -.09 mg/skok
Cylinder-4 .18 mg/skok
Cylinder-5 -.47 mg/skok
Cylinder-6 .55 mg/skok

Odchylenie ilości wtrysku
Cylinder-1 -.51 mg/skok
Cylinder-2 .32 mg/skok
Cylinder-3 -.35 mg/skok
Cylinder-4 .07 mg/skok
Cylinder-5 -.73 mg/skok
Cylinder-6 .52 mg/skok

Maksymalne ciśnienie w cylindrze 2 (podczas pracy)
595,8 psi

Bieżący kod
P03A500 Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie

Kody sporadyczne
P201500 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego
P20FE00 - Jednostka dozująca reduktora
P20EE00 - Sprawność katalizatora SCR NOx poniżej progu (wyczyszczony czujnik NOx i nie powrócił)
P202000 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego Bank 2 (ma zainstalowane metalowe ograniczniki końcowe)

#4 ·
Zamieść pełny autoskan z podanym kodem... pomijasz wiele przydatnych informacji z danych FF itp.
Używam OBDEleven, więc czy znasz jakieś konkretne, które chcesz zobaczyć? Muszę wszystko ręcznie wybrać. Jeśli chodzi o "skan", to jedyny kod, jaki widzę w tej chwili, to "P03A500 Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie".

Czy to w ogóle może być związane z CP4?

#5 ·
Czy jest dostrojony?

Możesz spróbować ponownie wymienić tę świecę żarową...
Tak, został dostrojony z Malone Stage 2 od końca 2023 roku (świeca żarowa 2 została wymieniona kilka miesięcy przed strojeniem). Więc kiedy po raz pierwszy zobaczyłem kod, było to przed strojeniem. Nic nie kombinowałem, działa z "strojem" od prawie dwóch lat.

#14 ·
Mam logi z mojego seryjnego silnika z wyższym odczytem ciśnienia w cylindrze.
Op twierdzi, że zdarzyło się to przed strojeniem.
Tak, większość tego, co przeczytałem szukając w internecie, masz rację, prawie wszyscy wydają się być wystrojeni, którzy mają ten błąd.

Kiedy po raz pierwszy to miałem, nie stroiłem, ponieważ wciąż miałem gwarancję. To pierwszy raz, kiedy pojawił się błąd, około dwa lata po strojeniu.

Mam pytanie. Powiedzmy, że czujnik był dokładny, co tak naprawdę powodowałoby wysokie ciśnienie? Coś fizycznego musi to powodować.

#21 ·
Co wchodzi do cylindra..... i co się dzieje, gdy ta rzecz się zapala?
Haha, tak, rozumiem. Powinienem był się jaśniej wyrazić. Co spowodowałoby dodatkowe paliwo w cylindrze. Jeśli wtryskiwacz zaczyna zawodzić, wyobrażam sobie, że po prostu się zatka, ale dlaczego nie byłoby możliwe, że będzie bardziej swobodny przepływ? Czy to się kiedyś zdarza? Może jakiś regulator ciśnienia się psuje?

#18 ·
Przeszukując sieć, komunikat wydaje się zawsze brzmieć "ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie" zarówno w samochodach benzynowych, jak i z silnikiem Diesla. Wydaje się to dziwne, że zawsze jest to cylinder 2 i w samochodach benzynowych i z silnikiem Diesla! Podejrzewam, że jest to błąd oprogramowania w ECU, który generuje ten kod z innego powodu, który nie wpływa na zdolność silnika do jazdy.

#22 ·
Ten kod to kod gassera.... żadne oficjalne dokumenty, jakie kiedykolwiek widziałem w odniesieniu do skanerów ogólnych dla silnika Diesla, nie odnoszą się do niego.
OBDshit jest tutaj problemem. (przynajmniej jeden z nich)
Zgadzam się w 100%! OBDeleven był dobry w teorii, ale tak naprawdę jest to produkt do niczego. Za każdym razem, gdy wpadałem w problem, ostatecznie rozwiązywałem go za pomocą OBDeleven, ale nie bez marnowania dużej ilości czasu. To może być ten, który zmusza mnie do zdobycia właściwego narzędzia.

#23 ·
Haha, tak, rozumiem. Powinienem był jaśniej się wyrazić. Co spowodowałoby dodatkowe paliwo do cylindra? Jeśli wtryskiwacz zaczyna zawodzić, wyobrażam sobie, że byłby zatkany, ale dlaczego nie byłoby możliwe, żeby płynął swobodniej? Czy to się kiedyś zdarza? Może jakiś regulator ciśnienia się psuje?
Dodatkowe paliwo może pochodzić ze słabego strojenia... większość strojeń jest już bogata... dlatego dymisz czarnym dymem!
Uszkodzony/zużyty wtryskiwacz również nie "uszczelnia" się już prawidłowo... w ten sposób wtryskuje nieprawidłowo w porównaniu do tego, co mówi mu ECU.
Zgadzam się w 100%! OBDeleven był dobry w teorii, ale to naprawdę śmieciowy produkt. Za każdym razem, gdy wpadałem w problem, w końcu rozwiązywałem go za pomocą OBDeleven, ale nie bez marnowania dużej ilości czasu. To może być ten, który skłoni mnie do zdobycia właściwego narzędzia.
Fani OBDeleven zawsze zachwycają się tym, jak dobry i tani jest, i co tam jeszcze... ale za każdym razem, gdy potrzebowali dokumentacji/odniesień/informacji, ZAWSZE polegają na informacjach pochodnych lub skopiowanych/zastosowanych z VCDS...
Nigdy nie mogę zrozumieć, jak wszyscy mogą usprawiedliwiać oszczędzanie na narzędziu za 200 dolarów, które jest tak potężne i niezwykle dobrze obsługiwane/udokumentowane, i po prostu wyrzucać wielokrotność tej "oszczędności" z jednym nieprawidłowym załadowaniem działka z częściami, ponieważ nie mają wiarygodnych informacji diagnostycznych.