Mój Q7 TDI z 2012 roku otrzymuje dość stały komunikat "P03A500 Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie". Od czasu do czasu uruchamiany jest z kilkoma innymi kodami, w tym "P201500 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego"; co jest dziwne, ponieważ mam małe metalowe stopery od Dieselgeek, które zapobiegają temu błędowi.
Nie sądzę, żebym zauważył jakieś problemy z prowadzeniem. Być może występuje lekkie szarpanie, gdy wyjeżdżam z podjazdu po zimnym starcie, ale nie powiem, że jestem w 100% pewien. Świeca żarowa 2 (ta z czujnikiem) została wymieniona w ramach gwarancji TDI latem 2023 roku, usuwając ten błąd, aż do niedawna powrócił. Możliwe, że jej nie wymienili i być może dokonali jakiejś regulacji, ale mam wrażenie, że została wymieniona.
Załączyłem moje "Odchylenia ilości wtrysku" i odczyt "maksymalnego ciśnienia w cylindrze 2". Nie mam pojęcia, jakie wartości są oczekiwane. Oczywiście martwię się, że może to być związane z HPFP i rozważam zamówienie nowej CP4, zanim coś się stanie. Mam 125 000 mil przebiegu. Myślę również o zakupie "Liqui Moly Diesel Purge" i dodaniu go do filtra w linii, gdy go wymienię. Czy powinienem myśleć, że jest to związane z CP4? Czy po prostu kupić kolejną świecę żarową i zobaczyć? Jeśli jest to związane z CP4, nie chcę ryzykować jazdą.
Odchylenie ilości wtrysku
Cylinder-1 -.21 mg/skok
Cylinder-2 .02 mg/skok
Cylinder-3 -.09 mg/skok
Cylinder-4 .18 mg/skok
Cylinder-5 -.47 mg/skok
Cylinder-6 .55 mg/skok
Cylinder-1 -.51 mg/skok
Cylinder-2 .32 mg/skok
Cylinder-3 -.35 mg/skok
Cylinder-4 .07 mg/skok
Cylinder-5 -.73 mg/skok
Cylinder-6 .52 mg/skok
Maksymalne ciśnienie w cylindrze 2 (podczas pracy)
595,8 psi
Bieżący kod
P03A500 Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie
Kody sporadyczne
P201500 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego
P20FE00 - Jednostka dozująca reduktora
P20EE00 - Sprawność katalizatora SCR NOx poniżej progu (wyczyszczony czujnik NOx i nie powrócił)
P202000 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego Bank 2 (ma zainstalowane metalowe ograniczniki końcowe)
Nie sądzę, żebym zauważył jakieś problemy z prowadzeniem. Być może występuje lekkie szarpanie, gdy wyjeżdżam z podjazdu po zimnym starcie, ale nie powiem, że jestem w 100% pewien. Świeca żarowa 2 (ta z czujnikiem) została wymieniona w ramach gwarancji TDI latem 2023 roku, usuwając ten błąd, aż do niedawna powrócił. Możliwe, że jej nie wymienili i być może dokonali jakiejś regulacji, ale mam wrażenie, że została wymieniona.
Załączyłem moje "Odchylenia ilości wtrysku" i odczyt "maksymalnego ciśnienia w cylindrze 2". Nie mam pojęcia, jakie wartości są oczekiwane. Oczywiście martwię się, że może to być związane z HPFP i rozważam zamówienie nowej CP4, zanim coś się stanie. Mam 125 000 mil przebiegu. Myślę również o zakupie "Liqui Moly Diesel Purge" i dodaniu go do filtra w linii, gdy go wymienię. Czy powinienem myśleć, że jest to związane z CP4? Czy po prostu kupić kolejną świecę żarową i zobaczyć? Jeśli jest to związane z CP4, nie chcę ryzykować jazdą.
Cylinder-1 -.21 mg/skok
Cylinder-2 .02 mg/skok
Cylinder-3 -.09 mg/skok
Cylinder-4 .18 mg/skok
Cylinder-5 -.47 mg/skok
Cylinder-6 .55 mg/skok
Cylinder-1 -.51 mg/skok
Cylinder-2 .32 mg/skok
Cylinder-3 -.35 mg/skok
Cylinder-4 .07 mg/skok
Cylinder-5 -.73 mg/skok
Cylinder-6 .52 mg/skok
Maksymalne ciśnienie w cylindrze 2 (podczas pracy)
595,8 psi
Bieżący kod
P03A500 Ciśnienie w cylindrze 2 za wysokie
Kody sporadyczne
P201500 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego
P20FE00 - Jednostka dozująca reduktora
P20EE00 - Sprawność katalizatora SCR NOx poniżej progu (wyczyszczony czujnik NOx i nie powrócił)
P202000 - Obwód czujnika położenia kolektora dolotowego Bank 2 (ma zainstalowane metalowe ograniczniki końcowe)