Cześć,
Mam ten kod regularnie pojawiający się na moim czytniku kodów i nie mam pojęcia, do czego się odnosi...
Przeszukiwałem Mr Google, ale nic tam nie ma...
Doświadczyłem braku osiągów powyżej 90MPH w Niemczech, gdzie samochód po prostu zmienia bieg podczas przyspieszania i nie jedzie szybciej... Czy to może być związane z tym?? Nie ma innych kodów błędów... Osiągi do 90MPH są bardzo żwawe, ale powyżej tego po prostu zmienia bieg...
Co to powoduje i jak to naprawić, I CO DO CHOLERY ZNACZY 12291 EMA?? Czy są powiązane??
Jest na Touaregu 3.0 V6 TDi z 2011 roku
Dzięki
FF
Wróćmy do pierwotnego problemu.
Aktywne zarządzanie energią oznacza, że Treg wykrywa wysokie zużycie energii elektrycznej, gdy jest wyłączony i zaczyna wyłączać użytkowników, aby oszczędzać akumulator. Nie jestem pewien, jak to wykrywa, ale przypuszczam, że jest to połączenie napięcia akumulatora i pomiaru prądu. i czas. Czy masz zawieszenie pneumatyczne, ponieważ widzę ten błąd w moim tregu od czasu do czasu, często podczas ładowania i rozładowywania samochodu przy wyłączonym silniku, a zawieszenie pneumatyczne włącza się, aby utrzymać wysokość samochodu, co zatrzymuje zarządzanie energią. Musisz dowiedzieć się, który użytkownik powoduje zarządzanie energią, a VCDS jest punktem wyjścia dla tego. 13,8 V na akumulatorze 12 godzin po jeździe jest niezwykle wysokie, ponieważ wszelkie naładowanie powierzchniowe powinno się do tego czasu rozproszyć, więc wydaje się, że coś jest nie tak z akumulatorem lub pomiarem. Stare akumulatory mogą dłużej utrzymywać naładowanie powierzchniowe, jeśli nie są podłączone do żadnego obciążenia, dlatego rozsądnie jest obciążyć akumulator na minutę lub dwie, na przykład włączając reflektory, aby upewnić się, że wszelkie naładowanie powierzchniowe zostanie usunięte. VCDS może podać statystyki dotyczące pojemności i stanu akumulatora na podstawie tego, co określa samochód, lub tani tester akumulatora może zrobić to samo.
Jeśli chodzi o problemy z przyspieszaniem powyżej 90 mil na godzinę na autostradzie, możesz opisać problem bardziej niż to, że samochód „po prostu zmienia bieg”, na którym biegu byłeś i na który bieg zmienił, jakie były obroty przed i po zmianie biegu i czy nadal przyspieszał, ale tylko wolniej, czy też nie przekroczył 90 mil na godzinę. Nie sądzę, aby ten problem był związany z problemem aktywnego zarządzania energią. Nie wiem, jak działa V6 TDI przy tej prędkości, a inni mogą to skomentować, ale prostą odpowiedzią na ten problem jest kupno V8TDI

ponieważ wiem, że mój nie ma tego problemu.