Club Touareg Forum banner

ACC, Front Assist i Lane Assist nie działają - Touareg 7P

3.9K views 9 replies 3 participants last post by  smclaren  
#1 · (Edited)
Cześć Ludzie

2015 7P Touareg V6 z pakietem Driver Assistance.

Nie chcąc zanieczyszczać obecnego wątku TonyB dotyczącego problemu z ACC... ale ja również jestem ofiarą problemów z kamerą Touarega.
Mój problem jest nieco inny, więc pomyślałem, że założę osobny wątek, aby uzyskać wskazówki.

Przy uruchomieniu ostrzeżenia na desce rozdzielczej to:
  • ACC i Front Assist niedostępne (z powiązaną pomarańczową kontrolką ACC)
  • Błąd: Lane Assist (z powiązanym pomarańczowym błędem Lane Asst)*
* Nie widziałem tego błędu Lane Assist w żadnym innym problemie z ACC. Pole wyboru, aby włączyć Lane Assist na dźwigni wskaźnika, jest teraz wyszarzone. Zakładam, że jest to ofiara podstawowego problemu z ACC... ale jestem ciekaw Twoich przemyśleń?

Błędy VCDS to: (skrócone... daj mi znać, jeśli chcesz zobaczyć pełny zrzut)
- Adres 13: Auto Dist. Reg (J428)
Zestaw danych ASAM: EV_AdaptCruisContrVW526 002012
ROD: EV_AdaptCruisContrVW526_002.rod
Znaleziono 1 błąd:
93440 - Ograniczenie funkcji z powodu błędów w innych modułach
U1113 00 [00001001] - -
[FAULT_CIS_VIDEO_FAIL]
* Zakładając, że to tylko potwierdza, że ACC nie działa, powiadomienie "błędy w innych modułach"?

- Adres 85: On Board Cam. (J852)
Zestaw danych ASAM: EV_OnBoardCamerDTR 001001
ROD: EV_OnBoardCamerDTR.rod
Znaleziono 1 błąd:
0300 - Zakłócenia kamery
C1104 00 [00001001] - -
[No_connection_to_imager]

- Adres 8E: Przetwarzanie obrazu (J851)
Znaleziono 1 błąd:
0161 - Kabel wideo do przetwarzania obrazu
C1107 02 [00001001] - Awaria sygnału
[No_camera_found_on_startup]

Myślę, że to będzie płytka drukowana kamery (ani kabel, ani procesor obrazu)... ale jestem ciekaw Twoich przemyśleń?

Pozdrawiam

Steve
Image

Image

Image

#2 ·
Uważam, że problem z asystentem pasa ruchu wynika z tego, co zostało wspomniane w wątku Tony'ego B. Albo problem z kamerą, albo problem z kablem danych do kamery. W tym wątku wspomniano, jak jestem pewien, że czytałeś, o firmie, która może naprawić kamerę.

#3 · (Edited)
Cześć Ludzie

Miałem problem z ponowną aktywacją funkcji "Lane Assist" po naprawie kamery ACC.

Błędy na desce rozdzielczej, które otrzymywałem przed naprawą kamery, obejmowały:

• "ACC i Front Assist niedostępne"

• "Błąd: Lane Assist"

Usterki VCDS przed naprawą kamery obejmowały:

• Adres 13 - 93440 Kamera ACC

• Adres 85 - 0300 - Zakłócenia kamery

• Adres 8E - 0161 - Kabel wideo
Funkcja pola wyboru Lane Assist na dźwigni kierunkowskazów była wyszarzona przed naprawą kamery.

Wszystkie powyższe ostrzeżenia i błędy zostały wyczyszczone/zniknęły po naprawie kamery, ACC (i prawdopodobnie Front Assist) działają dobrze, opcja pola wyboru Lane Assist nie jest już wyszarzona ... ale nie mogę włączyć Lane Assist PONOWNIE.

Mogę włączać/wyłączać inne opcje Driver Assist (Side Assist, Driver Alert System) za pomocą pól wyboru przycisku dźwigni kierunkowskazów (patrz zdjęcie) i mogę regulować funkcję wibracji Lane Assist za pośrednictwem systemu Infotainment (mogę uzyskać wibrację 'testową' podczas przechodzenia od Niskiego do Średniego do Silnego) ... po prostu nie mogę włączyć działającej funkcji Lane Assist.

Jakieś pomysły ... czy jest jeszcze jakiś przycisk włączania/wyłączania Lane Assist, który pomijam? Nie znalazłem nic w instrukcji obsługi.

#4 ·
Problem rozwiązany.

Naprawa kamery ACC działa dobrze, a asystent pasa ruchu działa teraz.

Zamykanie wątku.....

#5 ·
Problem rozwiązany.

Naprawa kamery ACC działa dobrze, a asystent pasa ruchu działa teraz.

Zamykanie wątku .....
Czy zrobiłeś coś, aby móc odznaczyć asystenta pasa ruchu, czy po prostu zaczął działać?

#7 ·
Nie, nie "błąd operatorów"... dziwactwo z pakietem Driver Assistance. Znalazłem odpowiedź ukrytą w starym wątku, z USA....

#8 ·
Nie, nie "błąd operatorów"... dziwactwo pakietu Driver Assistance. Znalazłem odpowiedź ukrytą w starym wątku, z USA....
Czy mógłbyś podlinkować stronę, na której znalazłeś odpowiedź lub napisać ją tutaj, aby pomóc innym, którzy natkną się na ten wątek? Byłoby to pomocne.

• Like
Reactions: Steve_L
#9 · (Edited)
To proste... naciśnięcie przycisku na dźwigni kierunkowskazów powoduje wyświetlenie opcji Driver Assist (Side Assist, Driver Alert System, Lane Assist), a następnie "przytrzymanie" tego samego przycisku włączy/wyłączy Side Assist, Driver Alert razem... ale nie Lane Assist. Aby włączyć/wyłączyć Lane Assist (jeśli masz tę funkcję)... możesz przewijać wszystkie trzy opcje Driver Assist za pomocą selektora góra/dół na prawym selektorze funkcji na kierownicy, a następnie nacisnąć OK dla Lane Assist. Musi mieć to coś wspólnego z tym, że Lane Assist nie jest dostępną opcją we wszystkich modelach (np. V8), jak przypuszczam.

#10 ·
Zanim zapomnę ... muszę podziękować Jamesowi z Electronic Repairs Australia ... zgodnie z zaleceniami @Pauly1962.

Zostawiłem swój aparat w jego warsztacie ... i odebrałem go następnego dnia. Świetna obsługa i miły młody człowiek, który daje z siebie wszystko!!! Wesprzyj go, jeśli możesz (y)