Club Touareg Forum banner

1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
T3 - 2012 3.6L VR6
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #1
Hi fellow owners, appreciate any guidance on this.

2012 Touareg 3.6VR6 - 60k miles - Location Malaysia 85F all year round.

1. Cold Start - Engine stutters for 30 secs. Entire car shakes. Once warmed up 30 secs goes away. Perfect thereafter.

2. Idle to 1300rpm - Engine vibration. At idle, up/down resonance can be heard. Peaks at 1100 rpm, small engine shakes felt in cabin. Beyond 1300rpm, absolutely no shakes, perfect balance till redline. When driving, it shows as slight engine jerks at 800-1300 rpm, say coasting with fuel on straight roads.
I believe the 2 issues are related.

What I've checked/done so far:-
1. Changed engine mounts-didn't solve. Obviously the cold shudder was way beyond engine mounts.
2. PCV Valve/Membrane-checked, no hissing or leaks.
3. Throttle body-cleaned. But no yet open valvecover to inlet valves to clean by walnut or seafoam or solvent.
4. Ran a tank of Octane 100 with Caltex Techron EFI Cleaner-did nothing to help at all.
5. Spark Plugs-Seems still good.
6. VCDS/Vagcom-no fault codes at all. Hence so hard to determine if Injectors or SparkCoils or MAF or anything is out !!

Grateful if anyone can guide me what next to check. Many say VR6 has slight vibrations, but certainly not to extend of Issues 1 & 2 above.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
There are quite a few threads discussing this, but by far I find the one below the most informative.

 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Check the sensors..
Try to push them all back to their positions .
It happened to me few days ago , I just pushed back a sensor plug on the left side of my treg by 2005 , and it's ok now ..
 
1 - 3 of 3 Posts
Top