Manifold bulging when accelerating in Park - Club Touareg Forums
Reply
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old 12-19-2017 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2004 V6
Join Date: Dec 2017
Location: New Jersey
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Manifold bulging when accelerating in Park

2004 Touareg 3.2 V6 83,000 miles
Last week i accelerated and heard a slight Hiss sound. Its not very loud but when I pop the hood and accelerated more I noticed the brief hiss or surge of air was coming from the PCV valve. Also with each acceleration to there was a bulge in the top of manifold directly below the PCV going towards the front of vehicle. (like something was underneath pushing up for a second)So i figured the PCV was the problem... I replaced it and there was no change. There are no Check engine lights. The truck runs great too. I was wondering if this could be normal in some way or could this be an indication of a future problem? Any ideas???
ducati312 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 12-19-2017
Touareg Guru
 
Touareg: 2006 V8
Join Date: Sep 2006
Location: Wytheville VA USA
Second Vehicle: 2004 V6
Posts: 3,259
Thanks: 150
Thanked 313 Times in 273 Posts
Garage
nickyt is online now  
post #3 of 11 Old 12-19-2017 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2004 V6
Join Date: Dec 2017
Location: New Jersey
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks Nickyt. I had seen those posts before and noticed they were both on newer model V6 engines that are a 3.6. I wasn't sure if my 3.2 would be comparable. Since mine is running great should i just leave it? I'm wondering if theres anything I should do... this is a pic of my engine. The bulge is on the pcv side where the dust is removed, between those 2 sensors and pcv.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_4817.jpg
Views:	165
Size:	538.9 KB
ID:	202161  
ducati312 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 11 Old 12-19-2017
Touareg Guru
 
Touareg: 2006 V8
Join Date: Sep 2006
Location: Wytheville VA USA
Second Vehicle: 2004 V6
Posts: 3,259
Thanks: 150
Thanked 313 Times in 273 Posts
Garage
Our best bet is to wait for some of the other V6 owners to chime in.

If we can get confirmation from other V6 owners that their engine does the same thing, I would count it as normal.

If I still had my V6, I would start it and double check this out for you.
nickyt is online now  
post #5 of 11 Old 12-19-2017
Touareg Addict
 
Touareg: 2008 V8
Join Date: Nov 2015
Location: Colorado, United States
Second Vehicle: Other
Posts: 2,065
Thanks: 1
Thanked 136 Times in 132 Posts
I had a 3.2 VR6 in another vehicle.

No, the intake manifold should NOT flex or bulge in any way, shape or form!!!

2008 V8
No VCDS? Get it here:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
FSJ Guy is offline  
post #6 of 11 Old 12-19-2017
Touareg Enthusiast
 
gazaflash's Avatar
 
Touareg: 2011 V6 FSI
Join Date: Jun 2011
Location: Canada
Second Vehicle: VW 2
Posts: 449
Thanks: 12
Thanked 24 Times in 23 Posts
Garage
Wow! Scary, looking at the broken intake manifold!
gazaflash is offline  
post #7 of 11 Old 09-23-2018
Touareg Mechanic
 
Touareg: 2004 V6
Join Date: Aug 2017
Location: France
Second Vehicle: Still looking
Posts: 1,085
Thanks: 12
Thanked 41 Times in 39 Posts
I noticed the same thing on my VR6 3.2. Never tested it before so I'm not sure if this is normal.
I've read on vwvortex forums that this normal !! Still waiting for confirmation from fellow touareg vr6 owners

TRespect is offline  
post #8 of 11 Old 09-23-2018
Touareg Mechanic
 
Touareg: 2004 V6
Join Date: Aug 2017
Location: France
Second Vehicle: Still looking
Posts: 1,085
Thanks: 12
Thanked 41 Times in 39 Posts
TRespect is offline  
post #9 of 11 Old 02-10-2019
Touareg Mechanic
 
Touareg: 2004 V6
Join Date: Aug 2017
Location: France
Second Vehicle: Still looking
Posts: 1,085
Thanks: 12
Thanked 41 Times in 39 Posts
Any V6 3.2 owners out there? I'm still looking.
TRespect is offline  
post #10 of 11 Old 04-05-2019
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
anyone every remedy this? I just picked up an 04 V6 with only 61k and it is doing this. Misfires when you first crank it up at idle. Not sure whats going on.
doxster22 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Club Touareg Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

VW Touareg News Delivered to your Email!

Stay up-to-date with Touareg news in your inbox.

unsusbcribe at anytime with one click

Close [X]