V10 TDI sporadic "sluggish start" - Club Touareg Forums
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 08-18-2017 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
V10 TDI sporadic "sluggish start"

I've done a bunch of searching and there are plenty of of threads about "long or slow cranking" issues. I am having a different issue that I couldn't seem to find anything posted about. The worst part is, the truck has not thrown any codes. It's a 2008 Touareg 2 V10 TDI. Every 3rd or 4th start regardless of a cold or warm motor, it will start very sluggishly. It cranks over but only has about half the normal idle RPM for about 5 seconds unlit it eventually wakes up and idles perfect. From that point on, it runs and drives perfectly. Battery voltage and CCA is all excellent. No codes present. Any help would be appreciated. Thanks.
eflomas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 08-30-2017
Touareg Enthusiast
 
Touareg: 2004 V8
Join Date: Aug 2015
Location: Central USA
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 260
Thanks: 3
Thanked 17 Times in 17 Posts
test your aux battery in the trunk

Sent from my SM-G930T using Tapatalk
Dpkhym is offline  
post #3 of 4 Old 08-30-2017
Multiple v10tdi owner
 
Blownvette's Avatar
 
Touareg: 2004 V10 TDI
Join Date: Apr 2010
Location: Rockville, MD
Second Vehicle: 2004 V10 TDI
Posts: 656
Thanks: 1
Thanked 22 Times in 19 Posts
Garage
My 2008 v10 did that also when I had just restarted after refueling. I was thinking it was the in tank pump?good luck and please report back if you find the issue....

3 V10TDI's: (2)2004 Black/Black, Silver/Black and 2004 V10TDI in 1990 Corvette
Blownvette is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 Old 08-30-2017
Touareg Addict
 
Touareg: 2006 V10 TDI
Join Date: May 2011
Location: Maitland Australia
Second Vehicle: VW 2
Posts: 2,553
Thanks: 10
Thanked 92 Times in 89 Posts
Quote:
Originally Posted by eflomas View Post
I've done a bunch of searching and there are plenty of of threads about "long or slow cranking" issues. I am having a different issue that I couldn't seem to find anything posted about. The worst part is, the truck has not thrown any codes. It's a 2008 Touareg 2 V10 TDI. Every 3rd or 4th start regardless of a cold or warm motor, it will start very sluggishly. It cranks over but only has about half the normal idle RPM for about 5 seconds unlit it eventually wakes up and idles perfect. From that point on, it runs and drives perfectly. Battery voltage and CCA is all excellent. No codes present. Any help would be appreciated. Thanks.

Check all your battery terminals for a good connection.
I had a very similar issue that was due to the connections on the battery under the seat.


regards
Drag
dragline1570 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Club Touareg Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

VW Touareg News Delivered to your Email!

Stay up-to-date with Touareg news in your inbox.

unsusbcribe at anytime with one click

Close [X]