2004 V6, Runs rough intermittently Throws Codes - Club Touareg Forums
Reply
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 Old 01-12-2014 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2013 V6 FSI
Join Date: Jul 2004
Second Vehicle: 2004 V6
Posts: 72
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
2004 V6, Runs rough intermittently Throws Codes

My 2004 V6 has really been acting up. Occasionally it will start and run very rough, missing badly at idle and low rpm's. After a few start attempts it starts and runs perfect. I vag'ed it and got the following errors;

Random misfires on all cylinders and a P1340 position sensor. This error set a CEL. I cleared the faults and its runs fine after a restart. The frequency of these errors is getting worse. Thoughts?


Sunday,12,January,2014,10:56:39:09238
VCDS Version: Release 12.12.0

Address 01: Engine Labels: 022-906-032-BMX.LBL
Control Module Part Number: 022 906 032 BF HW:
Component and/or Version: MOTRONIC ME7.1.1G 6742
Software Coding: 0000133
Work Shop Code: WSC 02181 444 01005
VCID: 50AF953DC0C7259E443-5124
1 Fault Found:

17748 - Camshaft Position Sensor (G40) / Engine Speed Sensor (G2
P1340 - 001 - Incor. Correlation

Readiness: 0110 1101

VCDS Version: Beta 12.10.7
Data version: 20130802

Saturday,04,January,2014,11:20:21:09238

Chassis Type: 7L (7L - VW Touareg (2003 > 11/2006))
Scan: 01 02 03 05 06 08 09 11 13 15 16 17 18 19 1C 22 29 32 34 36
37 39 3C 46 47 55 56 57 64 65 68 69 6C 6D 6E 75 76 77

VIN: WVGBC67L54D003151 Mileage: 111920km/69543miles
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine Labels: 022-906-032-BMX.lbl
Part No SW: 022 906 032 BF HW:
Component: MOTRONIC ME7.1.1G 6742
Coding: 0000133
Shop #: WSC 02181 444 01005
VCID: 50AF953DC0C7259E5DD-5124

7 Faults Found:
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 001 - - Intermittent
16690 - Cylinder 6
P0306 - 008 - Misfire Detected - Intermittent
16688 - Cylinder 4
P0304 - 008 - Misfire Detected - Intermittent
16687 - Cylinder 3
P0303 - 001 - Misfire Detected - Intermittent
16686 - Cylinder 2
P0302 - 008 - Misfire Detected - Intermittent
16689 - Cylinder 5
P0305 - 001 - Misfire Detected - Intermittent
16685 - Cylinder 1
P0301 - 008 - Misfire Detected - Intermittent
Readiness: 0000 0000
douggoldberg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 01-12-2014
Touareg Addict
 
Baltimore Touareg's Avatar
 
Touareg: 2005 V6
Join Date: Mar 2013
Location: Baltimore, MD
Second Vehicle: Other
Posts: 1,826
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Garage
Did your car get ignition coils replaced under recall? And when did you last change your battery?
Baltimore Touareg is offline  
post #3 of 13 Old 01-12-2014
Touareg Guru
 
noobytoogy's Avatar
 
Touareg: Still looking
Join Date: May 2009
Location: Brexit Central, England
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 20,255
Thanks: 0
Thanked 567 Times in 494 Posts
I assume your V6 is the 3.2 gasser:

As above, has your car been recalled for ignition coils? They only replace the ones identified by specific part numbers so that may be none, or one, or more, or all six.

It will pay you to pay for any coils not being replaced under the recall so you have a full set of new ones. They're not that expensive.

Moving on: some people have replaced the sensor and the problem has been solved.

The other issue on the 3.2 V6 gasser is a stretched/worn timing chain resulting in the cam not stopping in the correct place for starting the car.

Normally you will hear a rattle if this is the case and often the engine will not start at all.

The chain is at the rear of the engine and is hard to access so it will probably mean dropping the engine and gearbox tho' it has been reported that a mechanic with very small hands might be able to do the job in situ.

It will cost around $3,000 to replace the chain.

It has also been reported that if you just remove the tensioner and re-prime it in a bath of engine oil it may tension the chain correctly.

Unless there is a pronounced and obvious rattle, it might be worth trying this.
noobytoogy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 Old 01-12-2014 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2013 V6 FSI
Join Date: Jul 2004
Second Vehicle: 2004 V6
Posts: 72
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Gents, Ive owned this car since new. Its been very well cared for with regular (5K max) oil changes with synthetic only.The coil packs were swapped out a few years ago and the battery is only 2 years old. The misfires occur on all cyl so I suspect either fuel delivery or cam timing. The main pump was replaced last summer (but not the aux). Here is the interesting thing; the failure has only ever occurred when the engine is cold. After it warms up it will start and run fine. I just drove it around town for few hrs with 3-4 stops. Ran like a top. I dont hear any significant chain noise (rattling). Would not a bad chain happen any time and be more repeatable? This is making very nervous since this car is primary transport for Daughter #1. If it truly is chain Im going to be really mad and expect some participation from VW. Ive had 5 new VW's over the course of my life and never had a significant issue till now. Im a little stumpted what to do next.
douggoldberg is offline  
post #5 of 13 Old 01-12-2014
Touareg Guru
 
noobytoogy's Avatar
 
Touareg: Still looking
Join Date: May 2009
Location: Brexit Central, England
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 20,255
Thanks: 0
Thanked 567 Times in 494 Posts
Should it be the chain I would be very, VERY surprised if get you any help from VW on a 10 year old car!

If, as you say, the engine is quiet than it is probably not the chain.
noobytoogy is offline  
post #6 of 13 Old 01-12-2014
The Moderator!
 
Yeti's Avatar
 
Touareg: 2010 V6 TDI
Join Date: May 2006
Location: SL,UT
Second Vehicle: a bicycle
Posts: 9,348
Thanks: 4
Thanked 83 Times in 70 Posts
Did this start after a recent fill up? If so it could just be moisture in the gas that is freezing a little to maybe give you the misfires. Hence why it is good after everything is warmed up. I'm purely guessing here, but since you mentioned it does it when it is cold out and first start up, it got me thinking in that respect.

2010 Alaska Grey/Anthracite V6 TDI- Lux,Tech, Air and Hitch
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


04 Offroad Grey V6, gone, but will never be forgotten.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Yeti is offline  
post #7 of 13 Old 01-12-2014 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2013 V6 FSI
Join Date: Jul 2004
Second Vehicle: 2004 V6
Posts: 72
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Gents, thanks for the inputs. It seems to be temperature related as it's never happened on a warm start. I did try a fill up with a bottle of heat in the tank. It's an odd one....
douggoldberg is offline  
post #8 of 13 Old 01-12-2014
The Moderator!
 
Yeti's Avatar
 
Touareg: 2010 V6 TDI
Join Date: May 2006
Location: SL,UT
Second Vehicle: a bicycle
Posts: 9,348
Thanks: 4
Thanked 83 Times in 70 Posts
What grade are you running in it?

2010 Alaska Grey/Anthracite V6 TDI- Lux,Tech, Air and Hitch
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


04 Offroad Grey V6, gone, but will never be forgotten.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Yeti is offline  
post #9 of 13 Old 01-12-2014 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2013 V6 FSI
Join Date: Jul 2004
Second Vehicle: 2004 V6
Posts: 72
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
93, the good stuff... I buy gas for all my vehicles (2013 exec included) at Costco. Its BP as I see the tankers when they transfer to the local storage.
douggoldberg is offline  
post #10 of 13 Old 01-15-2014
Junior Member
 
Touareg: 2005 V6
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Second Vehicle: too many to list
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have an 05 VR6. It is torn apart at the moment. I have a miss fire code on #2 and occasionall on #4. It was only slightly rough at idle. Only other code was brake boost failure, no other codes. It might also run for a while before turning on the check engine light. The VW shop I had it at said if it throws a miss fire code with cyliner number it will also throw the random miss fire code. Mine was only missing a little at idle, but just often enough to turn on the check engine light, every now and then.
First issue fixed were lots of small vacuum leaks. The hard plastic lines were splitting at the ends. This really smoothed out the motor and ran like a top, but it still had a slight miss at idle, and every now and then would turn on the check engine light, same code miss fire on #2. I decided to replace all the vacuum lines, coolant hoses, and plastic coolant pipes. I also pulled the valve cover. I have four roller rockers that are failing. The two rollers on the intake cam of #2 and of #4. The number 2 intake rollers are the worst. The exhaust cam and all other rollers look great. Makes sense valves not opening enough at idle and miss firing. It had a very light lifter tapped sound at idle. Just enough to hear when cold and sounded middle front of the motor. It was a new noise. I have priced all the parts, rebuilds, cams, new head, etc., etc. My motor has 116,000 and runs/ran like a top. I am maticulous about oil etc. I just ordered a junkyard motor today with less than 50,000 miles on it, we shall see..... I was going to rebuilt the head, but the parts quotes were higher than the $3,500 for a new head with cams, from the dealer, about the price of a used motor with half the miles. I will know if I am happy or sad about the choice in a week, or really a couple years from now. I have been talking photos of everyhing along the way, so I will post things when I get done.
canoewnc is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Club Touareg Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

VW Touareg News Delivered to your Email!

Stay up-to-date with Touareg news in your inbox.

unsusbcribe at anytime with one click

Close [X]