Occasional starting problems - Club Touareg Forums
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old 01-19-2019 Thread Starter
Junior Member
 
Agil's Avatar
 
Touareg: 2007 V6 TDI
Join Date: May 2017
Location: Portugal
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Occasional starting problems

Hi! I would apreciate your help!

I have a 2007 V6 3.0TDI Touareg, and I have already spend 1.500, and the problem pressists!

When the car is coold it start's without at 1st! After driving, if I stop and try to start imediatly it starts also at 1st!
Howerver, if I wait 10 min, it won't start! the starter runs for 2 seconds and then nothing! only after 30 min!


Ive already changed the battery, starter, temp sensor and I still I've the problem!!


I've read in a post it could be "clogged up flap in what is the EGR valve assembly". Do you think it coud be my problem? Why it only happens when the car is warm??


I thank you in advance for your help...

V6 3.0TDI 2007
Agil is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 01-19-2019
Touareg Guru
 
noobytoogy's Avatar
 
Touareg: Still looking
Join Date: May 2009
Location: Brexit Central, England
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 20,165
Thanks: 0
Thanked 559 Times in 486 Posts
Try also posting your problem on the UK site to widen your audience:


www.mytreg.com

VW Touareg models are as follows:
Generation 1: T1 is model 7LA & facelift T2 is model 7L6
Generation 2: T3 is model 7P5 & facelift T4 is model 7P6
Generation 3: T5 is model CR7 [Not available in "VW Atlas" North America!]
Read Wikipedia:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

T1 & T2 buyers MUST read:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Use Google or Bing to search by typing in: site:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
followed by what you seek
noobytoogy is offline  
post #3 of 10 Old 01-19-2019 Thread Starter
Junior Member
 
Agil's Avatar
 
Touareg: 2007 V6 TDI
Join Date: May 2017
Location: Portugal
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I forgot to mention: no faults on VCDS.


the foult I had was from the sensor that was repalced

V6 3.0TDI 2007
Agil is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 Old 01-19-2019 Thread Starter
Junior Member
 
Agil's Avatar
 
Touareg: 2007 V6 TDI
Join Date: May 2017
Location: Portugal
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the tip!
Im trying, however it says "You cannot start a new topic"
What do I have to, so I can start a new topic??

V6 3.0TDI 2007
Agil is offline  
post #5 of 10 Old 01-19-2019
Touareg Guru
 
noobytoogy's Avatar
 
Touareg: Still looking
Join Date: May 2009
Location: Brexit Central, England
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 20,165
Thanks: 0
Thanked 559 Times in 486 Posts
To stop spammers the first post has to be in new member introductions and be approved by admin so write your 1st post here :

https://www.mytreg.com/index.php?/fo...introductions/

VW Touareg models are as follows:
Generation 1: T1 is model 7LA & facelift T2 is model 7L6
Generation 2: T3 is model 7P5 & facelift T4 is model 7P6
Generation 3: T5 is model CR7 [Not available in "VW Atlas" North America!]
Read Wikipedia:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

T1 & T2 buyers MUST read:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Use Google or Bing to search by typing in: site:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
followed by what you seek
noobytoogy is offline  
post #6 of 10 Old 01-19-2019
Touareg Addict
 
Touareg: 2006 V10 TDI
Join Date: May 2011
Location: Maitland Australia
Second Vehicle: VW 2
Posts: 2,549
Thanks: 10
Thanked 92 Times in 89 Posts
Quote:
Originally Posted by Agil View Post
Hi! I would apreciate your help!

I have a 2007 V6 3.0TDI Touareg, and I have already spend 1.500, and the problem pressists!

When the car is coold it start's without at 1st! After driving, if I stop and try to start imediatly it starts also at 1st!
Howerver, if I wait 10 min, it won't start! the starter runs for 2 seconds and then nothing! only after 30 min!


Ive already changed the battery, starter, temp sensor and I still I've the problem!!


I've read in a post it could be "clogged up flap in what is the EGR valve assembly". Do you think it coud be my problem? Why it only happens when the car is warm??


I thank you in advance for your help...





Failed G28 engine speed sensor.(guaranteed)
LHS rear of engine down low.
Fairly easy to get
VW# 070 957 147 (off course expensive for a VW box holding a Bosch sensor)
Bosch # 0 261 210 261 (1/3 of the price)


All T1 and T2 V6 tdi owners should get this replace after about 180,000 kms


Regards
Drag
dragline1570 is offline  
post #7 of 10 Old 01-20-2019 Thread Starter
Junior Member
 
Agil's Avatar
 
Touareg: 2007 V6 TDI
Join Date: May 2017
Location: Portugal
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks Drag!

I will try to replace the "G28 engine speed sensor" tomorrow! [IMG]C:\Users\bugag\Desktop\VW# 070 957 147.jpg[/IMG]

I realy hope you are right! I will give feedback after!

Regards,
Gil

V6 3.0TDI 2007
Agil is offline  
post #8 of 10 Old 01-24-2019
Touareg Addict
 
Touareg: 2006 V10 TDI
Join Date: May 2011
Location: Maitland Australia
Second Vehicle: VW 2
Posts: 2,549
Thanks: 10
Thanked 92 Times in 89 Posts
Quote:
Originally Posted by Agil View Post
Thanks Drag!

I will try to replace the "G28 engine speed sensor" tomorrow! [IMG]C:\Users\bugag\Desktop\VW# 070 957 147.jpg[/IMG]

I realy hope you are right! I will give feedback after!

Regards,
Gil

And the outcome is?????


regards
Drag
dragline1570 is offline  
post #9 of 10 Old 01-24-2019 Thread Starter
Junior Member
 
Agil's Avatar
 
Touareg: 2007 V6 TDI
Join Date: May 2017
Location: Portugal
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
You were right!
Problem solved!

engine speed sensor (G2 with problems
After replacement, no problems in starting when engine is warm!

For my Touareg V6 3.0 TDI (BKS), 2007, the PN is VW # 077905381K

Many thanks for your tip!

Regards,
Gil

V6 3.0TDI 2007
Agil is offline  
post #10 of 10 Old 01-24-2019 Thread Starter
Junior Member
 
Agil's Avatar
 
Touareg: 2007 V6 TDI
Join Date: May 2017
Location: Portugal
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I was hopping that maybe with the replacement of this engine speed sensor G28, the other problem that I have could be solved, but unfortunately not!

My cruise control does not activate! Also no errors on the VDS!

Drag!
Do you have some tip also to this one?

Regards,
Gil

V6 3.0TDI 2007
Agil is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Club Touareg Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

VW Touareg News Delivered to your Email!

Stay up-to-date with Touareg news in your inbox.

unsusbcribe at anytime with one click

Close [X]