Touareg 2 Parking Sensors RED light - Club Touareg Forums
Reply
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 Old 06-28-2015 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2009 V6 TDI
Join Date: Nov 2014
Location: Canada
Second Vehicle: Still looking
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Touareg 2 Parking Sensors RED light

Hi,

I have annoying Red ling on Parking assist display

I can hear faint clicks on all Sensors with the key on in Forward , Reverse.

VAG output

6 Faults Found:

00429 - Left Front Parking Aid Display (Y13)
009 - Open or Short to Ground
00430 - Front Right Parking Aid Display (Y14)
009 - Open or Short to Ground
00431 - Rear Parking Aid Display (Y15)
009 - Open or Short to Ground
00429 - Left Front Parking Aid Display (Y13)
004 - No Signal/Communication
00430 - Front Right Parking Aid Display (Y14)
004 - No Signal/Communication
00431 - Rear Parking Aid Display (Y15)
004 - No Signal/Communication

any thoughts?
m0rhaven is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 06-28-2015
Moderator
 
hedditch's Avatar
 
Touareg: 2008 V6 TDI
Join Date: Jul 2010
Location: Melbourne Australia
Second Vehicle: VW 2
Posts: 3,812
Thanks: 63
Thanked 138 Times in 130 Posts
Garage
Yes, I recommend you check the condition of the 14 PIN connector between the front bar and the right front wheel arch. Accessible if you remove the lining in front of the wheel. Good chance you have a dodgy connection. If you do then its much less expensive than the alternative of replacing sensors.

Good luck..

Stuart..

2008 V6 TDI, with the following Retrofitted Items:
ACC, Front & Side Assist, Paddle Shift, Towbar & Trailer Module, Fiscon Bluetooth. Reversing Camera, Front Fog Lamps, Redarc TowPro Brake Controller, T1 Door Warning Lamps, T1 Under Seat Drawer, Alloy Skid Plate, 5ton Winch, Cayenne Front and Rear Sway Bars, Tuned by Oettinger, Retrofitted 6 Piston Brembo Front Brake Callipers, Sports Steering Wheel, TPMS (OEM), Dual Batteries
hedditch is offline  
post #3 of 13 Old 06-28-2015
Touareg Guru
 
noobytoogy's Avatar
 
Touareg: Still looking
Join Date: May 2009
Location: Brexit Central, England
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 20,342
Thanks: 0
Thanked 578 Times in 504 Posts
Whilst you have the lining out, check that the bulkhead drain is clear too as preventative maintenance.
noobytoogy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 Old 06-28-2015 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2009 V6 TDI
Join Date: Nov 2014
Location: Canada
Second Vehicle: Still looking
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks will look at this.
Right as in passenger side correct?
m0rhaven is offline  
post #5 of 13 Old 06-29-2015
Moderator
 
hedditch's Avatar
 
Touareg: 2008 V6 TDI
Join Date: Jul 2010
Location: Melbourne Australia
Second Vehicle: VW 2
Posts: 3,812
Thanks: 63
Thanked 138 Times in 130 Posts
Garage
Only in your world ............................Trust me the right hand side when you a sitting in the car.

2008 V6 TDI, with the following Retrofitted Items:
ACC, Front & Side Assist, Paddle Shift, Towbar & Trailer Module, Fiscon Bluetooth. Reversing Camera, Front Fog Lamps, Redarc TowPro Brake Controller, T1 Door Warning Lamps, T1 Under Seat Drawer, Alloy Skid Plate, 5ton Winch, Cayenne Front and Rear Sway Bars, Tuned by Oettinger, Retrofitted 6 Piston Brembo Front Brake Callipers, Sports Steering Wheel, TPMS (OEM), Dual Batteries
hedditch is offline  
post #6 of 13 Old 06-29-2015 Thread Starter
Junior Member
 
Touareg: 2009 V6 TDI
Join Date: Nov 2014
Location: Canada
Second Vehicle: Still looking
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
checked out connector. all looks up good.

where is the module in the trunk exactly?
m0rhaven is offline  
post #7 of 13 Old 06-29-2015
Touareg Enthusiast
 
themedic's Avatar
 
Touareg: 2008 V6
Join Date: May 2012
Location: USA
Second Vehicle: too many to list
Posts: 285
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I had this problem as well, the truck was a little dirty, took it to the wash used a pressure hose on the front of the sensors and under the body. This solved the error messages for me. There was a lot of road grim under the truck. Seems silly but it might work.
themedic is offline  
post #8 of 13 Old 06-20-2017
Touareg Enthusiast
 
Lux Magic's Avatar
 
Touareg: 2010 V6
Join Date: Nov 2016
Location: Milford CT
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 146
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by m0rhaven View Post
Hi,

I have annoying Red ling on Parking assist display

I can hear faint clicks on all Sensors with the key on in Forward , Reverse.

VAG output

6 Faults Found:

00429 - Left Front Parking Aid Display (Y13)
009 - Open or Short to Ground
00430 - Front Right Parking Aid Display (Y14)
009 - Open or Short to Ground
00431 - Rear Parking Aid Display (Y15)
009 - Open or Short to Ground
00429 - Left Front Parking Aid Display (Y13)
004 - No Signal/Communication
00430 - Front Right Parking Aid Display (Y14)
004 - No Signal/Communication
00431 - Rear Parking Aid Display (Y15)
004 - No Signal/Communication

any thoughts?
Have the same symptoms, but haven't scanned yet. Strange that I have the sensors all clicking but no communication I guess. What was the outcome of this I wonder.
Lux Magic is offline  
post #9 of 13 Old 06-21-2017
Touareg Mechanic
 
Scubacruiser's Avatar
 
Touareg: 2013 V6 TDI
Join Date: Nov 2014
Location: Winnipeg, Canada
Second Vehicle: VW 2
Posts: 994
Thanks: 12
Thanked 54 Times in 52 Posts
Mine will sometimes turn red when waiting at a traffic light. I've been attributing it to the in-pavement sensors for the signal lights.

"Callie" - 2013 Touareg TDI Execline, Cool Silver on Titan black
"Sophie" - 2010 Touareg TDI Highline, Campanella white on Anthracite - sold back to VW
"Celeste" - 2009 Eos 2.0T DSG Lux, Candy white on Anthracite
"Simone" - 2002 Golf GLS TDI, 5 speed, HID projectors
"Rocinante" - 1990 JDM HDJ81 Toyota Landcruiser turbodiesel, 5 speed, RHD
Scubacruiser is offline  
post #10 of 13 Old 10-07-2017
Touareg Enthusiast
 
Lux Magic's Avatar
 
Touareg: 2010 V6
Join Date: Nov 2016
Location: Milford CT
Second Vehicle: is not a VW
Posts: 146
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Garage
I know this is an old thread...But I had an issue when it rained and the parktronic wouldn't work. The first time I heard a trick of listening to each sensor for a click. All had clicks but still not working, Then a few days later it was fine, after they dried out (or so I thought). Fast forward a few more weeks and more rain and again they wouldn't work. Just the red lights on the dash. No clicks this time. Scanned with VCDS and all of my sensors were bad. I knew they all couldn't be bad, so I knew it was the module. (little hint, as long as the module has power VDCS thinks the module is good) Swapped out module and all is good again. Module is on left side of trunk behind access panel all the way on the bottom. You need to pull away the whole panel on the left. It was kind of a bear, but took me an hour and change to do.
Lux Magic is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Club Touareg Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 

VW Touareg News Delivered to your Email!

Stay up-to-date with Touareg news in your inbox.

unsusbcribe at anytime with one click

Close [X]