Banks 1 and 2 running too rich? - Club Touareg Forums
Club Touareg Forums  

Go Back   Club Touareg Forums > Club Touareg Technical Forums > Engine, Transmission and Exhaust > Gasoline Engine, Electric Hybrid and Powertrain | V6, V8, W12, FSI

Join Forest River Forums Today


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-21-2012   #1
Junior Member
 
Touareg: 2005 V8
Join Date: Dec 2011
Location: United States
Second Vehicle: Still looking
Posts: 4
Banks 1 and 2 running too rich?

Does anyone have any idea what would cause my engine to run too rich? I keep getting these codes that the air fuel mixture is running too rich. I have changed my main fuel pump and both mass air flow sensors. The fuel pump because it gave out and the MAFs because I kept getting a reading that it was running too lean (I suppose that turned out to be because the pump was going out.)
Anyway, now I am getting a reading that both banks are running too rich. My mechanic says the fuel line pressure is perfect (58psi).
Any ideas?

Thanks.

__________________
ReyTorres is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #2
My God,it's full of stars
 
siberian's Avatar
 
Touareg: 2008 V8
Join Date: Aug 2008
Location: Fairbanks, ALASKA
Second Vehicle: 2008 V6
Posts: 5,761
Images: 14
Could be your O2 sensors, dirty PCV valve or cracked vacuum hose or the coolant temp sensor which determines how warm your coolant is. What codes are you getting, P0175?

siberian

__________________
The best long distance runners eat raw meat, run naked and sleep in the snow

siberian is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #3
Junior Member
 
Touareg: 2005 V8
Join Date: Dec 2011
Location: United States
Second Vehicle: Still looking
Posts: 4
Banks 1 and 2 running too rich

These are the codes I've been getting:
MIL DTC
P0172 System Too Rich (Bank 1)
Stored Codes
P0101 Mass or Volume Air Flow A Circuit Range/Performance (Via mass air flow model and lambda control)
P010B Mass or Volume Air Flow "B" Circuit Range/Performance
P0172 System Too Rich (Bank 1)
P0175 System Too Rich Bank 2
P1009 Air mass meter 1/2 implausible signal from load detection

Do they make sense to you?
Thank you, by the way, for responding. It is cool to have someone to get some direction from.
__________________
ReyTorres is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #4
My God,it's full of stars
 
siberian's Avatar
 
Touareg: 2008 V8
Join Date: Aug 2008
Location: Fairbanks, ALASKA
Second Vehicle: 2008 V6
Posts: 5,761
Images: 14
OK 172 and 175 are the same except they refer to each bank. Since you've replaced the MAF, I would check for a clogged or dirty PCV followed by any cracks in the vacuum hoses (bit of soapy water the length of the hose will show you of there's a leak). If all that checks out, then I would clear the codes (now that you noted them) with a VAG-COM and see if it reappears.

HTH

siberian
__________________
The best long distance runners eat raw meat, run naked and sleep in the snow

siberian is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #5
Junior Member
 
Touareg: 2005 V8
Join Date: Dec 2011
Location: United States
Second Vehicle: Still looking
Posts: 4
Thanks, Siberian. I will do this and let you know how it turned out. Again, I am grateful. Wish me luck!

Rey
__________________
ReyTorres is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #6
Touareg Guru
 
Touareg: Still looking
Join Date: Apr 2009
Location: Qc, Canada
Second Vehicle: too many to list
Posts: 7,172
Get this sorted as soon as you can, or your primary cats will eventually become toast.

Subscribed.
__________________
volkswagendude is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #7
Junior Member
 
Touareg: 2005 V8
Join Date: Dec 2011
Location: United States
Second Vehicle: Still looking
Posts: 4
thanks. I will. I hadn't thought of that.
__________________
ReyTorres is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-21-2012   #8
My God,it's full of stars
 
siberian's Avatar
 
Touareg: 2008 V8
Join Date: Aug 2008
Location: Fairbanks, ALASKA
Second Vehicle: 2008 V6
Posts: 5,761
Images: 14
I did mention checking the O2 sensors in my first post...

siberian
__________________
The best long distance runners eat raw meat, run naked and sleep in the snow

siberian is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-08-2014   #9
Junior Member
 
omeridian's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
P1009 Air mass meter 1/2 implausible signal from load detection

I hope I can get some pointers. I have been working on my V8 Treg hunting down the gremlins. Changed the PCV, replaced cracked vacuum tube behind the firewall to brake booster, changed sparkplugs, replaced both MAF. Idle seems way more stable after the above replacements but notice a little rougher when I turn off the AC. Is this normal?

No more DTC except the P1009 Air mass meter 1/2 implausible signal from load detection after three days from DTC reset. What else am I missing? o2 sensor? Coolant temp sensor? Or one more slow leak somewhere?

Any pointers is appreciated.

Thanks

__________________
omeridian is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
check engine light, running too rich

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Club Touareg Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
running w/o tpms macguy Running Gear & On-Road Suspension Mods 2 11-06-2011 09:54 PM
"Mult" Fuel Trim Error, Too Lean, both banks. pfb General Maintenance & Repair 8 02-12-2011 10:51 AM
Running on a new server... Andy R Club Touareg News & Announcements 2 03-13-2009 12:45 AM
outer banks, NC ajay Touareg Sightings 0 06-04-2006 03:16 PM
2006 V8: Burning Oil & Running Rich Ross06TouaregV8 General Maintenance & Repair 3 05-29-2006 04:51 PM




Upgrade your Account

» Featured Product
» Auto Insurance


All times are GMT -6. The time now is 05:26 AM.


Social Knowledge Networks
Volkswagen Touareg is copyrighted and trademarked to Volkswagen AG.
ClubTouareg.com is not in any way associated with the Volkswagen AG.

VW Touareg News Delivered to your Email!

Stay up-to-date with Touareg news in your inbox.

unsusbcribe at anytime with one click

Close [X]